en imatges. Camions per recollir brossa adquirits per l'Ajuntament de Blanes i l'empresa FCC, encarregada de la recollida i que és la principal creditora del consistori.Exterior del Palau de l'Abat de Vila-sacra, una obra a la qual l'Ajuntament ha destinat part del crèdit obtingut.Obres als vials de Can Vergonyós de Tossa, que l'Ajuntament paga amb el finançament obtingut gràcies al pla estatal.

Sis municipis gironins han concertat operacions d'endeutament per finançar el seu dèficit de tresoreria i poder fer front al pagament de les factures pendents amb empreses i autònoms per import de 9,8 milions d'euros. Es tracta de Blanes, Tossa, Camprodon, la Jonquera, Vila-Sacra i Planoles. En total, 438 entitats locals de tot l'Estat -23 catalanes- s'han acollit al decret del Govern aprovat el 24 d'abril, que autoritzava els ajuntaments i altres entitats locals a realitzar operacions d'endeutament per finançar el seu dèficit de tresoreria a 31 de desembre de 2008, incloent-hi les factures pendents amb empreses i autònoms.

A tot l'Estat, les operacions de finançament s'eleven a una quantia de 2.322,77 milions d'euros. Segons les dades del Ministeri d'Economia i Hisenda, dels municipis de més de 20.000 habitants, un 58% dels ajuntaments potencialment beneficiaris s'han acollit a la mesura.

Les operacions d'endeutament bancari que s'han aprovat havien de tenir un termini màxim d'amortització de 6 anys, amb possibilitat d'1 o 2 de carència i, des de la concertació de l'operació, les entitats locals disposaven d'un mes per cancel·lar els deutes pendents amb proveïdors.

El termini per concertar l'operació d'endeutament era de tres mesos a partir de l'entrada en vigor del Reial decret-llei, fet que permetia establir un període màxim de quatre mesos per a l'execució d'aquesta mesura.

Els ajuntaments també han hagut d'aprovar un pla de sanejament per idèntic període al de l'operació financera, així com presentar al Ministeri d'Economia i Hisenda una certificació del pagament dels deutes abonades als seus proveïdors.

El departament d'Elena Salgado ha informat de tot això a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), en el transcurs de la reunió de la Subcomissió de Règim Econòmic Financer i Fiscal de la Comissió Nacional d'Administracions Locals.

Blanes, la més endeutada

Blanes, que ha obtingut 6,5 milions d'euros gràcies al pla de sanejament estatal, tal com va avançar Diari de Girona l'agost passat, és el municipi gironí que més diners ha rebut de bancs i caixes. Aquest estiu, el regidor d'Hisenda, Joan Burjachs, ja va explicar que havien tancat operacions de finançament amb Caixa Girona, BBVA i Caixa Penedès. Els 6,5 milions d'euros es destinarien a reduir el deute que el consistori selvatà manté amb FCC, l'empresa encarregada de la recollida de les escombraries i que fa pocs mesos s'elevava a 12 milions d'euros.

A Blanes, la liquidació del ???? va deixar un desequilibri econòmic de ?,?? milions d'euros, fet que ha

provocat la tutela, per part de la Generalitat, dels comptes municipals.

El segon municipi gironí més beneficiat per aquestes operacions de crèdit ha estat Tossa de Mar, que també té els comptes sota tutela del Govern. La regidora d'Hisenda, MariaTeresa Moré, va explicar que l'Ajuntament es va acollir a la primera part del decret que autoritza a realitzar operacions d'endeutament per finançar el dèficit de tresoreria. "No és fàcil perquè les entitats bancàries han de veure-ho molt clar. El Govern et diu que pots fer-ho però no t'ajuda en la tramitació de l'estudi econòmic", va dir. Muné va apuntar que un cop l'atorgament del crèdit d'1.800.000 euros va haver passat per ple, immediatament, van començar a pagar factures de proveïdors.

Moré va afegir que a través del segon apartat del decret que autoritza fer crèdits per cobrir pressupostos d'obres amb finançament inacabat, l'Ajuntament ha aconseguit un crèdit de 2.000.000 d'euros de la Caixa Penedès. Muné va explicar que els 2 milions serviran per acabar de pagar a Aglomerats Girona, l'empresa que va fer les obres d'accés a la urbanització de Can Vergonyós.

L'alcalde de Camprodon, Esteve Pujol (PSC), va explicar que l'Ajuntament va decidir acollir-se al programa de finançament del dèficit de tresoreria per tal de poder pagar en el termini de 30 dies a les empreses privades i autònoms que havien fet obres per l'Ajuntament. Camprodon va obtenir més de 900.000 euros gràcies a aquest finançament.

Pujol va apuntar que la mesura no té res a veure amb el deute municipal. Segons ell, l'objectiu ha estat el de dinamitzar l'economia local i el de pagar deutes. "A vegades et trobes amb obres que depenen de subvencions europees que tarden anys a arribar, llavors l'empresari no té cap culpa en l'allargament dels terminis de finançament" ha dit Pujol. L'alcalde va afegir que l'operació ha resolt moltes factures pendents.

Crisi econòmica

El municipi altempordanès de la Jonquera ha aconseguit finançament per valor a 383.000 euros gràcies al pla impulsat pel Ministeri d'Economia, just el dèficit acumulat l'exercici passat en el municipi fronterer. L'alcalde, Jordi Cabezas, va explicar que la causa dels números negatius va ser la disminució en la previsió d'ingressos provocada per la crisi econòmica.

L'alcalde va apuntar que l'Ajuntament va escollir el crèdit per no reduir el pressupost del 2009. L'Ajuntament va haver de fer un estudi econòmic que va presentar a la Generalitat. Cabezas va afegir que l'endeutament municipal d'un 60% és normal i que el pressupost ordinari volta els 6 milions d'euros. L'alcalde ha apuntat que l'Ajuntament no té problemes de tresoreria.

De la seva banda, l'alcaldessa de Vila-sacra, Carme Barceló, va explicar que el crèdit de poc més de 100.000 euros s'ha destinat a acabar de finançar obres que al final van superar el cost previst. Barceló va enumerar l'adquisició de finques al Palau de l'Abat i la urbanització i millora del carrer Principal.

Barceló va considerar que l'Ajuntament ha aconseguit un equilibri pressupostari. "Ens hem trobat que els ingressos per llicència d'obres han passar de 80.000 euros a 7.000 en un any", ha dit. Segons ella, una baixada d'aquestes característiques supera les previsons i en aquest sentit el decret ens ha estat molt útil.

Finalment, l'alcaldessa de Planoles, Eva Salmeron, va dir que van posar al pla de sanejament totes les factures pendents del 2008, que "ara ja estan totes pagades". Salmeron va comentar que hi han inclòs totes les factures de despesa corrent. L'any 2008 el consistori planolenc va acumular un deute de 166.000 euros que imputen a l'exalcalde Antoni Fernández.