Cadaqués va estrenar ahir la nova façana litoral que, sense alterar l'emblemàtica imatge de la població, ha sofert unes obres de remodelació per reparar les greus deficiències dels serveis. A més, la façana ha passat a ser d'una única direcció amb la vista posada en un futur en què pugui ser completament peatonal. Els treballs de remodelació han costat prop de 2,4 milions d'euros i han servit també per reconstruir el mur que delimita el front marí. De moment, les millores permeten almenys que hi hagi espai per als vianants. El circuit de tornada s'haurà de fer per carrers del centre històric de Cadaqués.

Les obres van començar al setembre en un tram de 800 metres de l'antic passeig que, segons remarca de nou l'alcalde de Cadaqués, Joan Borrell (ERC), estava greument deteriorat. L'antiga infraestructura s'havia anat degradant amb els anys per l'envelliment de l'estructura i pel desgast ocasionat pels temporals. Això va obligar a canviar tots els serveis que passaven soterrats per sota el passeig i a reforçar les estructures del front litoral. Per a Borrell, l'estat en què es trobava podia haver suposat un risc potencial per a la circulació de vehicles i de vianants.

A banda d'això, el pas litoral de Cadaqués patia congestions de trànsit importants, sobretot durant l'estiu, per la impossibilitat en alguns punts del pas de dos vehicles, un en cada sentit. A això s'hi afegia que els vianants no hi tenien un pas definit. A l'hora d'afrontar les obres es volia donar prioritat als vianants que ara tenen un espai delimitat. Per facilitar un trànsit àgil i segur disminuint el pas de vehicles s'ha plantejat un sol sentit de circulació. Per a Borrell, l'objectiu per al futur és que pugui acabar sent totalment peatonal, però no es preveu que això sigui a curt termini. De moment es posarà en marxa aquest sistema que farà que els vehicles en un dels sentits hagin de circular per carrers del centre històric, vials que també són estrets.

Els treballs s'han fet en dues fases i han servit per remodelar uns 800 metres de passeig. En alguns trams del mur que delimita el front, els treballs de reconstrucció s'han hagut de fer a mà. Pedra a pedra, s'han reconstruït alguns dels espais malmesos pels temporals. De fet, el seu estat va comportar que durant un temporal a un camió de Bombers que circulava per la Riba se li va enfonsar la calçada quedant mig vehicle dins el sot.

El projecte de les emblemàtiques Ribes pretén aconseguir que tot el nou passeig estigui totalment integrat al municipi i respecti al màxim "la silueta de Cadaqués". "Les obres han respectat en tot moment la imatge de Cadaqués", ha afirmat Borrell que ha afegit que era un dels requisits a l'hora de dissenyar el projecte, ja que el front marítim és un aparador turístic molt important per al municipi.

El secretari general del Mar, Juan Carlos Martín Fragueiro, i l'alcalde de Cadaqués van inaugurar el passeig amb una placa que deixa constància de la remodelació. Fragueiro va visitar posteriorment les obres de deconstrucció del Club Med.

Camí de ronda a Empúries

A l'Escala, es va inaugurar el projecte del camí de ronda de les Muscleres grosses a la platja del Rec del Molí a Sant Martí d'Empúries amb una inversió d'1,3 milions d'euros. El camí de 360 metres dóna continuïtat al camí de ronda que ja existia.