L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) diposa actualment de 93 passos que permeten millorar la connectivitat dels rius de Catalunya. D'aquest, 20 es troben a la província de Girona. Especialment a la conca del Ter, on se n'hi concentren 13. Aquests passos, segons va explicar l'ACA, permeten facilitar la conservació de les poblacions piscícoles i el bon estat ecològic de les masses d'aigua superficial.

L'Agència desenvolupa aquest tipus d'actuacions des de fa uns anys. Les principals tasques es van inicar fa més de cinc anys amb l'inventari de passos de fauna i escales de peixos a les principals preses, rescloses i assuts de rius catalans. Per exemple, el 2006 només existien 78 dels 93 dispositius que existeixen actualment. I, alhora, també, es va avaluar l'eficàcia d'aquests dispositius, de cara a millorar-ne el coneixement i determinar les actuacions a emprendre en el futur. Dels 20 passos que hi han a les comarques de Girona 13 s'ubiquen al Ter en diferents trams del riu. Bàsicament a la comarca del Ripollès. De la mateixa manera, la Muga en té dos més a Boadella i Castelló d'Empúries mentre que la resta de rius que completen aquestes actuacions són la Tordera, el Daró i el Fluvià. Per comarques, el Ripollès en té la meitat, mentre que el Baix Empordà, 3, el Gironès 3 més, la Garrotxa i la Selva un i, finalment, l'Alt Empordà dos més.

Aquestes actuacions responen a l'estratègia de l'Agència per a la millora de la connectivitat a través de requeriments als titulars d'infraestructures per a la construcció dels passos per a fauna, seguint els criteris i requeriments de la llei de pesca continental (Llei 22/2009, del 23 de desembre, d'ordenació sostenible de la pesca en aigües continentals).