Els representants del sindicat Metges de Catalunya als vuit grans hospitals catalans, van denunciar ahir que el Departament de Salut va "maquillar" les xifres de les llistes d'espera que va presentar dilluns passat, mentre que el Govern ho va negar. La delegada de Metges de Catalunya a l'Hospital de Bellvitge, Teresa Fuentelsaz, va considerar que "està clar que hi ha hagut un maquillatge perquè han desaparegut molts pacients". El portaveu del Govern, Francesc Homs, va negar aquesta acusació i va afirmar que el que si que s'han produït són "canvis de criteris" en determinar les operacions amb temps garantit, cosa que fa que "el còmput general pot variar". Els metges també van criticar que no se'ls ha consultat a l'hora de fer el nou model de llistes.

Fuentelsaz es va preguntar per què han "desaparegut" aquests pacients i va alertar que "són en un lloc o altre" esperant a ser intervinguts. Així, per exemple es van preguntar com s'ha passat de 23.000 persones esperant una operació de cataractes a unes 9.000, segons les xifres del departament.

La delegada del sindicat a l'Hospital Vall d'Hebron, Rosa Boyé, va alertar també que les xifres presentades dilluns passat pel conseller de Salut, Boi Ruiz, són fins el juny del 2011 i va considerar per tant que els efectes del tancament de quiròfans a l'estiu no hi estan reflectits. "Des de l'abril nosaltres estem operant un 50% menys, per tant a l'octubre aquesta llista ja no és la real, no està actualitzada", va declarar.

Tots els presents van coincidir a apuntar que les llistes d'espera s'han incrementat com a conseqüència del tancament de quiròfans (fins a un 40% asseguren) i de llits de plantes d'hospitalització (fins a un 30% del total de què disposa cada centre) durant l'estiu. Els doctors van dir que tot i que estava programada la reobertura d'aquests recursos a partir d'aquesta setmana, aquest procés no ha arribat a tot el que s'havia tancat i actualment hi ha quiròfans que continuen fora de servei.

Rebaixa de sou?

A banda de negar les acusacions dels metges de falsificar les xifres de les llistes d'espera, el Govern no va descartar la possibilitat de rebaixar-se el sou per contrarestar l'efecte de les retallades, després que representants de les juntes clíniques dels vuit principals hospitals públics de Catalunya i el sindicat Metges de Catalunya (MC) demanéssin a diputats, membres de l'executiu català i a tota l'administració que així ho facin per aportar aquests diners al dèficit sanitari de l'Institut Català de la Salut (ICS). Tot i que no ho van abordar a la reunió del Consell Executiu, en roda de premsa el portaveu del Govern, Francesc Homs, va recordar que el passat govern tripartit i els diputats ja es van abaixar els sous, i que el Parlament també va reduir el seu pressupost.

D'altra banda, el sindicat d'infermeria SATSE va qualificar d'irresponsable el conseller de Salut, Boi Ruiz, per dir que el personal sanitari no està sent solidari en una entrevista a TVC. El sindicat opina que és "una irresponsabilitat fer aquest tipus de declaracions sobre uns treballadors que ja han patit una rebaixa salarial i que treballen cada vegada amb més esforç i amb tota la voluntat per donar sortida a la demanda sanitària existent amb uns recursos escassos".

Seguint amb les retallades, un 15% de les farmàcies catalanes tindrà "problemes reals" d'estoc per dispensar fàrmacs de receptes de la Seguretat Social als pacients per no poder d'avançar els diners als seus proveïdors, fruit dels nous retards del pagament