La història de M.M. és la d'un home de 38 anys que dissabte passat es va endur la seva moto del dipòsit municipal sense pagar la taxa de la grua i va acabar passant més de 30 hores als calabossos dels Mossos d'Esquadra detingut per robatori amb força. Estava acusat d'haver-se robat la motocicleta però el codi penal és molt clar i especifica que els lladres només són els que s'apoderen de coses "alienes". La jutgessa ho va tenir en compte i va ser molt breu. "La motocicleta és seva?", va preguntar. "Sí", va respondre el veí de la Vall d'en Bas. No va necessitar res més la magistrada per dictar ahir mateix el sobreseïment provisional de la causa i deixar en llibertat l'acusat. Una altra cosa és el delicte per negar-se a sotmetre's a la prova d'alcoholèmia i contra la seguretat del trànsit.

El cas és "per presentar una denúncia per detenció il·legal", indica l'advocat del garrotxí -Gregori Martínez Palomé- qui argumenta que la policia va imputar al seu patrocinat un delicte que resultava impossible de cometre perquè ningú es pot robar una cosa de la qual n'és propietari. "I l'han tingut 30 hores detingut per no haver robat", emfatitza.

La matinada de divendres a dissabte una patrulla de la policia local d'Olot va aturar el conductor de la motocicleta per fer-li una prova d'alcoholèmia però davant la negativa del mateix li van immobilitzar el vehicle i li van obrir diligències per aquest fet i un delicte contra la seguretat del trànsit, cosa que li podria comportar la retirada de carnet i el pagament d'una multa.

Transcorreguda una estona, l'home va anar al dipòsit i, sense pagar la taxa de la grua, va endur-se la moto per tornar a casa seva, a la Vall d'en Bas. La policia assegura que va fer malbé el forrellat de la porta però ell esmenta que aquesta era oberta i va aprofitar-ho per recuperar el seu vehicle.

En adonar-se de la sostracció els agents locals van sol·licitar als Mossos que detinguessin el basenc ja que ells no podien actuar fora de la ciutat d'Olot. L'acusaven d'un delicte de robatori amb força i per això la policia de la Generalitat se'l va endur emmanillat de casa seva aquella mateixa matinada, quan el van localitzar.

Des d'aleshores i fins ahir al matí va restar tancat a les garjoles de la comissaria en espera de passar a disposició judicial. La indignació del seu advocat per aquest afer és extrema ja que, al seu entendre, es va practiar una detenció policial per un delicte que no es va cometre.

És més, si en l'atestat els agents refereixen que va trencar el pany per accedir dins el dipòsit "ni se l'ha acusat per aquest fet ni per desobediència". Martínez Palomé és inflexible en considerar un error d'envergadura la detenció del seu client.

De fet, l'acció podria haver-se tipificat com un delicte de "realització arbitrària del propi dret" que implica actuar fora de les vies legals, empleant violència, intimidació o força en les coses. Delicte castigat amb una multa d'entre sis i dotze mesos.