Les incògnites sobre la mòmia del Museu Darder de Banyoles encara trigaran un temps més a esvair-se perquè s'ha ajornat l'extracció de mostres que s'havia de realitzar el passat setembre fins a les acaballes del mes de novembre. La situació no canvia res i només dilatarà l'obtenció de resultats que, tanmateix, no són urgents atès que el cadàver ha restat identificat com a "ésser humà embolcallat" des de la seva primera exhibició al museu.

A l'agost es va radiografiar la mòmia i van extreure's les primeres mostres per realitzar l'anàlisi però encara en van quedar de pendents perquè mancava autorització. Per exemple, s'han d'aconseguir elements del teixit exterior i interior de la mortalla per descobrir la procedència del lli utilitzat i el nombre de nusos que té, ja que varien en cada època dinàstica.

També resulta necessari obtenir mostres de teixits tous per tal d'aconseguir ADN. Aquesta darrer aspecte resulta en extrem important perquè si realment es tracta d'una mòmia egípcia resultaria molt difícil aconseguir-lo perquè l'ADN no sobreviu més de 500 anys en condicions de calor extremes.

Procés laboriós

Les conclusions encara trigaran molt temps a saber-se perquè cadascun dels experts que analitzi el cos haurà d'exposar els seus raonaments i, finalment, tots el implicats hauran de determinar quina és la seva posició.

Aquests treballs es van posar en marxa amb l'objectiu d'aclarir qüestions com ara confirmar que es tracti d'una mòmia egípcia i de quina manera es va embalsamar.

Els dubtes sobre l'autenticitat de la mòmia es remunten a fa divuit anys, quan se li van detectar elements aliens a les tècniques de momificació practicades a l'Egipte dels faraons. A banda de tractar de descobrir de quina manera es va produir la mort del cadàver, si va ser violenta o natural, els metges forenses observaran si el mètode d'embalsamament es correspon a l'utilitzat a l'antic Egipte i que consistia, entre altres coses, a trencar l'ós esfinoides -situat a la zona nasal- per extreure el cervell del difunt.

La investigació està encapçalada pel director de l'Institut de Medicina Legal i Forense de Girona, Narcís Bardalet, que en aquesta qüestió treballa amb l'especialista en odontologia Anna Hospital i altres experts provinents de la Universitat de Barcelona.