En temps de crisi econòmica, sorgeixen idees innovadores, una premissa que ha aplicat una entitat d'aturats del municipi d'Arbúcies alhora de fer néixer un projecte solidari que consisteix en la creació d'horts comunitaris. Els membres de l'associació Assemblea Atur Arbúcies van decidir posar en marxa aquest projecte que no només els ha servit per plantar verdures per a l'autoconsum de les seves famílies i així estalviar-se uns diners sinó que també per finançar l'entitat i treure'n un profit.

L'Ajuntament d'Arbúcies i l'entitat acaben de signar un conveni per a cedir-los grauïtament uns terrenys del paratge de la Font del Ferro, que havien estat vinyes un temps ençà. Però com recorda el tinent d'alcalde d'Arbúcies Jaume Salmerón (Entesa) tot i que s'hi va intentar portar a terme un projecte educatiu, l'indret va quedar en desús.

I afegeix que quan des de l'entitat de desocupats d'Arbúcies fa més de mig any, es van acostar a l'Ajuntament per proposar-los la creació dels horts comunitaris, els va semblar molt bé perquè això suposa, explica, que s'hi faci un manteniment dels terrenys a banda d'uns fruits per aquesta associació d'Arbúcies.

El conveni que acaben de signar el consistori i l'entitat disposa que la cessió gratuïta dels terrenys de la Font del Ferro per part de l'Ajuntament durant tres anys. I per la seva banda, el col·lectiu els mantindrà i a canvi portarà a termes treballs per a la comunitat almenys dues vegades a l'any. En concret, segons explica Jaume Salmerón els treballs comunitaris consistiran principalment en desenvolupar tasques de neteja de la llera de la riera d'Arbúcies i també d'un espai municipal de la urbanització el Sagrat Cor del municipi, entre d'altres.

Una compensació que l'ajuntament es cobra per a la cessió d'uns terrenys pel què l'associació Assemblea Atur Arbúcies només han d'aportar la quantitat econòmica que els costa regar els solars on tenen els horts urbans.

El tinent d'alcalde relata que des que van començar ara fa mig any, l'experiència els ha funcionant molt bé i que mostra d'això és que estan cercant terrenys on poder extendre's. I és que a banda del profit per a l'autoconsum, diu Salmerón també en preveuen obtenir d'econòmic i mostra d'això, relata és que ja venen algun dels productes al mercat del municipi i també que estan preparant-se per ser al mercat de Tordera.

En un futur, apunta Jaume Salmerón fins i tot, podria néixer, una cooperativa d'aquesta experiència amb els horts urbans per vendre productes.

Rebuts i treball comunitari

L'experiència de l'ajuntament d'Arbúcies amb els horts urbans no és pas la primera que emprèn en el camp dels serveis socials i les famílies més necessitades. I és que fa un any l'Ajuntament va posar en marxa una iniciativa que consisteix a concedir ajuts d'urgència que els serveixen per pagar alguns rebuts de serveis bàsics i a canvi, l'afectat fa treballs comunitaris i en conseqüència, ajuda a millorar el poble.