Ports de la Generalitat ha tret a exposició pública un avantprojecte de la zona portuària de l'Estartit per allargar el dic de llevant (el trencaones) i reforçar-ne les parts malmeses pels temporals de llevant, aixó com ampliar el morrot del contradic i dragar la bocana per garantir un calat mínim de sis metres, ja que en l'actualitat n'hi ha d'uns quatre metres, segons consta el document de l'organisme de la Generalitat. Segons els càlculs de Ports, aquesta actuació té un cost de 977.465,18 euros. En tot cas, la inversió serà privada ja que a l'execució d'aquesta obra hi haurà de fer front el nou concessionari de l'explotació de la dàrsena esportiva del port, la gestió de la qual la té actualment el Club Nàutic l'Estartit però que se li acaba aquest mes de maig.

Així, són quatre les actuacions previstes per Ports en aquest avantprojecte, el qual s'inclourà en el concurs per al nou concessionari que explotarà la dàrsena esportiva. Els mapes de les actuacions a fer mostren cinc punts danyats del dic de llevant que s'han de refer: com redacta la memòria, els temporals de llevant (com el de principis de març) "han provocat danys en el mantell principal". Per arreglar-ho, "es recoloca tota l'escullera possible" i s'ampliarà pel costat del port. D'altra banda, aquest dic trencaones també s'ampliarà en uns 75 metres amb l'objectiu de reduir l'onatge interior del mirall d'aigües que hi ha després de la bocana. De fet, ha de permetre "millorar les condicions d'estada i navegabilitat general del port". També s'eixamplarà el morrot del contradic per evitar "efectes d'agitació per reflexió".

Cal recordar que el Pla de Ports preveu aquest mirall d'aigües com un espai d'ampliació dels amarratges esportius. En tot cas, l'avantprojecte diu que l'actuació no ha d'implicar "canvis en la qualitat de la platgeta interior".