El temps dóna una treva i permet la desfilada pel centre de la ciutatEls gegants van arribar fins al pregó acompanyats de música i dels més petits.En Berruga, un dels capgrossos més mítics de la ciutat. La plaça de l'Ajuntament, amb centenars de persones.

Se l'esperava -i, alhora, se'l temia- per irreverent, irònic i gens convencional. I així va ser. L'escriptor, guionista i periodista Jair Domínguez va donar el tret de sortida a les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres en un discurs on, entre altres coses, va reivindicar una Figueres independent i on es va mostrar crític amb la crisi i el context social i polític actual. Domínguez tampoc es va oblidar de fer referència al caràcter figuerenc que es respira a la ciutat per Fires i al mal temps que sol acompanyar aquesta tradicional celebració. La polèmica a l'entorn del pregoner va fer que el PP declinés ahir acompanyar el seguici des del balcó del consistori, en un acte de rebuig a la seva elecció.

"Tranquils que no parlaré de futbol. Ens hem de centrar en les coses realment importants: atur, el dèficit i que Alexis no sigui titular demà. Noto certa ansietat entre el públic: tranquils, sé que voleu anar a veure el Madrid que juga d'aquí a mitja hora i el meu pregó serà breu, com la carrera política de Pere Navarro". Aquesta va ser la contundent introducció que Domínguez va fer per, acte seguit, agrair a l'alcaldessa, Marta Felip, que hagués confiat el pregó a "una persona imputada per l'Audiència Nacional". En aquests casos, va dir, "els processats no tenen gaires oportunitats en aquest país. De fet, només tenen dues opcions: anar a la presó o al consell directiu de Telefònica". Enmig d'aplaudiments, el pregoner també va fer referència a les dificultats per afrontar les hipoteques amb un: "I ja sabeu, primer pagar la hipoteca i després menjar, com diu aquella".

Després d'assegurar que no volia convenir el seu en un discurs polític, també va insistir en el fet que no volia parlar d'actualitat perquè "no us vull tant de mal". "Tot són desgràcies", va sentenciar. Domínguez va referir-se als assistents i va dir que la plaça feia goig. Només la recordava així quan una de les botigues regalava mostres de colònia. "Els catalans som així: ens agraden les coses gratis", va dir. Enmig de l'expectació, el polèmic escriptor va fer també referència al mal temps que sol acompanyar la celebració i que ahir va donar treva. I va assegurar que els figuerencs tenen "força de voluntat". "Plogui o nevi sempre està disposat a tirar endavant per complir el seu objectiu", va destacar. Va recordar el seu pas pel mític Embarraca't però, fidel al seu estil, va dir no recordar-ho massa perquè, aleshores, fumava "marihuana". Un altre dels aspectes que va destacar d'aquest caràcter de Figueres va ser "l'esperit de germanor" que es viu al carrer. "La gent s'odia ?igual que la resta de l'any però van mudats i somrients i no ho sembla (...) Hi ha bon ambient. Fins i tot quan pujava m'ha saludat una senyora del PP", va ironitzar.

Domínguez va deixar pel final les referències a la crisi i la independència. De la primera va assegurar que es repirava per tots costats. "No l'arreglarem nosaltres. Però volen que la paguem, això sí. Que la paguem els catalans", va insistir. I això el va dur al segon, la independència. "No sé quin té més mal arreglo", va advertir. En aquest sentit, el pregoner va assegurar que "no podem confiar en ningú en una cosa tan seriosa". Ni en els espanyols -"un país que ha votat una pantalla de plasma com a president"- però tampoc dels barcelonins, ni dels gironins, ni de la gent d'Olot i ni tan sols de la resta de l'Empordà. "Figueres independent". Un lloc on, va dir, hi ha de tot i tot està a tocar. I per acabar va concloure: "els figuerencs, nois: no es pot dir que siguin ni molt bons ni molt dolents, però posats que ens cardin, millor que ens cardin els de casa".

Gegants i cercavila al centre

Les fires, que continuaran fins aquest diumenge, van iniciar-se amb aquest pregó i poca estona abans els gegants i la cercavila van oferir el tradicional recorregut pel centre i fins a la plaça de l'Ajuntament. Bestiari, gegants, gegantons i capgrossos van sortir a desfilar acompanyats per centenars de persones. Les pluges dels darrers dies feien témer un inici deslluït de les festes però el sol es va imposar a la tarda i va animar la població a fer pinya en el tret de sortida a la vetllada.