24 de juny de 2014
24.06.2014

Casellas aposta per una consulta per la independència però després de les generals

El regidor afirma que si la posició del PSOE és l'immobilisme, el PSC haurà de tenir grup propi

24.06.2014 | 00:00
El regidor socialista de Figueres, Pere Casellas, va presentar la candidatura ahir a Girona.

D'ençà que va anunciar a la comissió gestora la seva intenció d'optar a la primera secretaria del PSC, Pere Casellas es troba immers en el procés de recollida d'avals. Ahir al matí, en porta uns 90. Aquesta setmana, a part de recórrer les comarques gironines, anirà també a l'àmbit metropolità i a Tarragona per aplegar-ne més.

El regidor figuerenc va admetre que, d'aquí a l'1 de juliol, li serà difícil aconseguir les 2.072 signatures necessàries per presentar candidatura. Sobretot, perquè el PSC reclama que els avals es recullin presencialment. "Aquest sistema és terrible, i per a nosaltres és un problema greu; fins i tot, penso que el mateix Iceta tindrà dificultats", diu Pere Casellas. Hores després la comissió gestora va admtre que es puguin aportar avals per correu electrònic.

Per això, el precandidat reclama a la comissió gestora que permeti poder presentar els avals telemàticament. "El partit té tots els DNI dels afiliats, i seria fàcil verificar-los; però reiteradament ens rebutgen la petició", explica el regidor figuerenc. Casellas també va criticar les poques eines que els ha donat el PSC a l'hora d'anar a buscar avals. "Ens han posat un despatx a Barcelona, amb un telèfon i el llistat dels primers secretaris de les setze federacions; a partir d'aquí, res més", va precisar.

El regidor socialista de Figueres va comparèixer ahir al matí a la seu del PSC de Girona per explicar el seu ideari. Ho va fer envoltat de quatre afiliats que li donen suport, la majoria dels quals són joves. Tots són militants de base i només una, Cristina López, té càrrec dins l'executiva de Girona -com a secretària de cohesió social i igualtat-.

Per a Casellas, és necessari tirar endavant una alternativa dins el PSC. El regidor figuerenc creu que "la joventut en si mateixa no és cap virtut, però també és cert que la perpetuació ens aboca al fracàs" -en referència a Iceta, de qui assegura que porta massa temps "a la sala de màquines" del partit-.

El precandidat va fer bandera del dret a decidir i de la necessitat de la consulta. De fet, això va ser l'eix de la roda de premsa. Casellas assegura que la consulta s'ha de fer de totes totes, però no com s'ha plantejat ara, sinó en unes altres condicions.

Per al precandidat, la consulta ha de ser acordada amb l'Estat. Per això, Casellas assegura que necessàriament haurà d'arribar després de les generals, com a molt aviat el 2016, perquè serà aleshores quan es doni "una majoria fragmentada" al Congrés dels Diputats que faci possible tirar-la endavant. A més, el regidor figuerenc també va dir que la pregunta no ha de ser "estranyota com la que hi ha ara", sinó "clara i directa" -independència sí, independència no-.

Casellas ja avança que, innegablement, els diputats del PSC hauran de trobar-se amb la nova cúpula del PSOE -ell és clarament favorable a Madina- per veure quina serà l'estratègia. "Si la posició del PSOE és d'immobilisme com la que hi ha ara, aleshores ens caldrà tenir grup parlamentari propi a Madrid per fer sentir la nostra veu; sinó, si es vol posar dia i hora a la consulta, no caldrà", va subratllar.

Lleials al primer secretari

Pere Casellas va assegurar que s'ha vist obligat a "donar el pas" després que ningú "mediàtic" dins el PSC presentés candidatura alternativa a la d'Iceta. Ja va augurar, però, que si això es dóna, no tindrà cap problema a cedir pas.

També va avançar que tant ell com la resta de militants que li donen suport, si finalment no poden reunir els avals o no surten escollits al congrés extraordinari, es mantindran "absolutament lleials" al nou primer secretari del PSC. Sigui qui sigui.

En aquest punt, Casellas va carregar contra ells moviments dels crítics dins del partit, sobretot focalitzat en els tres diputats díscols. Per al regidor figuerenc, va ser "molt dolorós" veure com contravenien les ordres del Consell Nacional i, al Parlament, votaven en contra les directrius del partit dels socialistes, "arrencant els aplaudiments de la bancada convergent".

Per això, els va exigir que recapacitin i que demanin disculpes al PSC. "N'hi ha tres que han de fer un acte de constricció, i aleshores tots amics; com diu la terminologia catòlica, en el perdó hi ha la virtut", va concloure Pere Casellas.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook