Els conductors estrangers que cometin una infracció de trànsit a les carreteres gironines ja no s'escaparan de la multa. Després ?d'anys d'impunitat, el Servei Català de Trànsit ha començat a enviar als infractors que viuen fora de les nostres fronteres les multes a casa seva. És el primer any que el SCT pot sancionar-los amb aquest sistema. Fins ara, els conductors estrangers només abonaven la multa si eren aturats pels Mossos d'Esquadra en el moment de la infracció. Un llimb legal que els responsables de Catalunya han volgut tallar de soca-rel. Des de principi d'any, els radars gironins han "caçat" 24.719 infraccions comeses amb un vehicle de placa estrangera. La xifra de denúncies a vehicles estrangers per excés de velocitat s'eleva a més de 100.000 en el conjunt de Catalunya.

Una empresa italiana és l'encarregada de localitzar els conductors dels vehicles estrangers que han estat denunciats per excés de velocitat a Catalunya. Un cop feta la cerca de l'infractor, se li envia la notificació en el seu idioma. Amb aquesta iniciativa la Generalitat s'ha avançat uns mesos a l'aprovació definitiva d'una directiva europea que ha d'afavorir l'intercanvi d'informació viària entre els països per acabar amb els casos d'impunitat al volant. Segons va assegurar el director de Trànsit, Joan Josep Isern, en declaracions a Catalunya Ràdio "Catalunya acostuma a sancionar aproximadament entre 800.000 i 900.000 vehicles anuals. La xifra d'estrangers estaria per sobre del 20% de conductors que incorren en excés de velocitat, amb caràcter greu a les nostres carreteres". Trànsit justifica aquesta mesura per reduir la mortalitat a la xarxa viària catalana. De fet, des de principi d'any han mort dos estrangers a les carreteres de la província de Girona en accident de trànsit.

La Direcció General de Trànsit (DGT) també ha posat fil a l'agulla per frenar les infraccions al volant. Per això, informa en la seva revista digital que ja ha entrat en vigor la normativa europea que permet a tots els països de la Unió Europea -excepte Regne Unit, Irlanda i Dinamarca- intercanviar les seves dades i, a través de la matrícula, localitzar al conductor o al propietari del vehicle amb el qual s'ha comès la infracció i comunicar-li per escrit la sanció. Fins ara, incomplir les normes de trànsit en qualsevol país europeu podia sortir "gratis" si el conductor no era enxampat "in fraganti" per la policia. La DGT recorda que en cas d'infracció, s'aplicarà "la legislació vigent a cada país". Per això, recomana als conductors espanyols que si han de circular per algun dels països comunitaris, consultin la web de la Comissió Europea que ofereix informació actualitzada de la normativa de tots els països de la Unió Europea. La directiva europea no només preveu perseguir els excessos de velocitats sinó que inclou les conduccions amb taxes d'alcohol superiors a les reglamentàriament establertes, no usar el cinturó o circular per carril prohibit, entre altres.