El 20,8% dels ajuntaments gironins van presentar malament, amb retard o fins i tot no van presentar els números generals de l'any 2013 a la Sindicatura de Comptes de Catalunya. Segons va informar ahir aquesta institució, 46 dels 221 consistoris de la província de Girona no van lliurar adequadament els seus comptes. En data 15 d'octubre del 2014, 21 ajuntaments gironins encara no havien entregat els números, nou els havien lliurat de manera incompleta i 16 consistoris no havien retut els comptes.

Segons la llista de la Sindicatura de Comptes, entre els municipis de la província de Girona que no han entregat els seus números hi ha Amer, Cadaqués, Cantallops, Corçà, Darnius, Espinelves, Flaçà, Fontanals de Cerdanya, Maçanet de Cabrenys, Madremanya, Massanes, Meranges, Palau-saverdera, Sant Llorenç de la Muga, la Selva de Mar i Viladasens. Mentre que les poblacions gironines que han lliurat els comptes generals incomplets són: Albanyà, Blanes, Ger, Lloret de Mar, Ogassa, Pontós, Porqueres, Sant Mori i Siurana.

Les dades de la Sindicatura de Comptes sobre els números de l'any 2013 confirmen de nou que els ajuntaments de la província de Girona es mantenen per sota de la mitjana de compliment de Catalunya. Així, pel que fa al conjunt dels consistoris catalans, el 81,5% dels ajuntaments van enviar els comptes de l'exercici de l'any passat dins el termini que estableix la normativa vigent, que és fins abans del 15 d'octubre. En canvi, a la província de Girona, el percentatge de compliment va ser inferior. El fet és que el 79,2% dels consistoris gironins van presentar malament els seus números generals. L'ant anterior van ser el 72% dels municipis de la província de Girona.

Tot i això, els ajuntaments no són les úniques administracions locals que no lliuren adequadament els comptes. També les mancomunitats formen part de la llista de la Sindicatura de Comptes. Entre les mancomunitats de la província de Girona que amb data 15 d'octubre, segons la Sindicatura, no havien entregat els seus números, hi ha la Mancomunitat Comarcal del Ripollès, de la Vall de Camprodon, la Intermunicipal de l'Alt Empordà, la Intermunicipal del Gironès, la Intermunicipal Voluntària Turística de la Costa Brava i la Urbanística Girona-Vilablareix-Salt. Pel que fa a la Mancomunitat Intermunicipal d'Aigu?es i Serveis del Baix Empordà i la Intermunicipal de la Conca de l'Onyar, van enviar els comptes fora del termini que estableix la normativa.

La situació catalana

Així mateix, les dades del conjunt de Catalunya són lleugerament diferents, respecte a les xifres gironines. Més enllà del compliment en el lliurament dels números, el 18,5% dels consistoris -un total de 118 municipis- havien entregat els comptes fora del termini legal, mentre que prop d'un centenar d'ajuntaments encara estan pendents de retre els números amb la Sindicatura. Algunes de les poblacions que, segons va informar ahir la Sindicatura, encara han d'enviar els comptes són Barcelona, Calafell, Esparreguera, Gelida, Pallejà, Riudoms, La Roca del Vallès, Sitges, Sort, Valls o Vilassar de Mar.

Tot i això, Catalunya també mostra una tendència de millora en el percentatge dels consistoris que presenten de manera adequada els seus números a la Sindicatura. Així, hi ha una tendència a l'alça pel que fa al compliment, perquè en els dos exercicis anteriors va ser del 65,6% pels comptes del 2011 i del 77% per l'exercici del 2012.

Mentrestant, sobre un cens total de 1.132 ens locals, el 100% de les diputacions i les entitats metropolitanes havien lliurat els comptes del 2013 dins el termini. També ho havien fet el 90,2% dels consells comarcals, el 43,4% de les mancomunitats, el 63,5% de les entitats municipals descentralitzades, a més del 81,5% d'ajuntaments.