La suma de despropòsits del túnel del Pertús, que ha esdevingut una ruïna, pot portar l'Estat a un nou cas Castor. En el cas del projecte fallit del magatzem de gas, el Govern espanyol va indemnitzar ACS (la constructora que presideix Florentino Pérez) en 1.350 milions d'euros. Aquesta jugada es podria repetir en funció del resultat del preconcurs de creditors que va presentar ahir TP Ferro i que pot suposar que l'Estat hagi d'assumir la gestió del Pertús, juntament amb part del crèdit bancari de l'empresa de Pérez. Tot i això, en el cas de TP Ferro hi ha una diferència important, que l'empresa és multinacional: el 50% pertany a la companyia espanyola ACS i l'altre 50% al grup francès Eiffage. Per tant, si finalment el Govern ha d'indemnitzar TP Ferro pel baix trànsit del TAV que passa pel túnel del Pertús o ha d'assumir la concessió i el deute d'aquesta empresa, la despesa hauria de ser compartida entre països.

Malgrat tot, Florentino Pérez es podria estalviar de nou haver de fer-se càrrec d'un negoci que no és rendible ni viable, tal com ja va succeir fa pocs mesos amb Castor. En aquella ocasió, l'empresa concessionària del magatzem de gas, Escal UGS, va cobrar a principis de novembre de l'any passat 1.350 milions d'euros d'indemnització, acordats pel Consell de Ministres a través d'un Reial Decret. Segons va informar ACS (que disposa d'un 66% d'Escal UGS), aquesta compensació va ser abonada, en concret, el dia 11 de novembre del 2014. La indemnització, tal com va establir el decret del Govern espanyol, es carregarà al rebut del gas durant 30 anys. En el cas de Castor, l'Estat va fixar aquesta xifra de 1.350 milions com a concepte de compensació per la inversió feta al projecte, després que l'empresa renunciés a la concessió de l'explotació.

Crítiques europees

Tot i això, l'acord del Consell de Ministres sobre Castor no ha comptat amb el vistiplau de l'Eurocambra. El fet és que el comitè d'Afers Econòmics del Parlament Europeu va aprovar a principis d'aquest mes de març l'informe anual del Banc Europeu d'Inversions, que havia elaborat l'ecosocialista Ernest Urtasun (ICV) i que incloïa una referència "contundent" en contra del projecte Castor i la indemnització multimilionària aprovada per l'Estat. El PP va ser l'únic grup que es va oposar al paràgraf 14 de l'informe, on es feia referència a Castor. Així, les seves esmenes per eliminar la referència al magatzem de gas no van prosperar i els altres partits van votar a favor del text d'Urtasun. En paral·lel, fa poques setmanes, els grups ecologistes Gepec i Arrels Verdes també van presentar davant la Comissió Europea una denúncia contra l'Estat espanyol pel pagament de 1.350 milions a Escal UGS per Castor.