Administrativament, el doctor forense Narcís Bardalet ja està jubilat. La seva carrera professional ara forma part del passat i per això divendres, en el sopar en el seu honor que va aplegar més de dues-centes persones a l'hotel Bellavista de Girona, va poder fer una confessió: "Vaig estar treballant amb el CNI tres anys". No va dir -ni ho dirà mai- quan, on, per què, com, ni de quina manera. Senzillament, hi va col·laborar. L'home que durant 37 anys ha vetllat pels morts, també ha protegit els vius.

En el fons, aquesta revelació no hauria de resultar estranya si es té en compte que Bardalet sempre ha exercit la medicina des del compromís i la lleialtat a la justícia i les seves institucions. Així ho van reconèixer tant el director de l'Institut de Medicina Legal i Forense de Catalunya, Jordi Medallo, com el fiscal en cap de l'Audiència Provincial de Girona, Josep Maria Casadevall. El primer, valorant la "fidelitat" amb què sempre ha obrat. El segon, remarcant que és "un forense de qui et pots refiar", com testimonia la seva obra, que, entre altres coses, "ha ajudat moltes persones a patir menys". Tornem al principi: l'home que durant 37 anys ha vetllat pels morts, també ha protegit els vius.

El president de l'Audiència Provincial, Fernando Lacaba, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, tampoc es van quedar curts en elogis cap al forense jubilat. En van destacar la forma com ha desenvolupat la seva professió, "el respecte profund cap als jutges", la seva tasca de "perit judicial" i el que "ens ha ensenyat sobre la vida".

La intervenció de Bardalet, el repàs de la seva trajectòria, va ser també memòria viva de com ha canviat l'exercici de la professió des del 1979, quan hi va ingressar. Les serres per obrir cadàvers ja es poden endollar perquè no es treballa en cementiris vells, bruts i sense llum.

L'ADN, un pas de gegant

L'ADN ha suposat un pas de gegant per a la identificació de persones, els nous edificis i equipaments judicials han facilitat la tasca dels forenses i la dona ha entrat amb força fins a cobrar una importància principal.

Precisament, Bardalet va anunciar divendres que deixa el seu lloc al capdavant de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya a una de les seves deixebles: la doctora Anna Figueras.

D'aquesta manera, consolida l'escola de forenses gironins que s'ha anat creant de forma paulatina durant els anys en què ha exercit a la província i que també compta, per exemple, "amb la millor odontòloga forense que hi ha Espanya: l'Anna Hospital", que ha treballat en nombroses catàstrofes com la recent tragèdia de Germanwings als Alps, a l'11-M, al tsunami de Tailàndia o a l'atropellament de tren de Castelldefels.

Durant el sopar, el president de la Societat Espanyola de Psiquiatria Forense, Leopoldo Ortega-Monasterio, va fer entrega a Bardalet del diploma que el nomena "membre d'honor".

L'Institut de Medicina Legal i Forense de Catalunya, per la seva banda, el va distingir amb una placa de reconeixement.