L'entrega de medalles i distincions als membres del Cos Nacional de Policia (CNP) durant la seva festa patronal dels Sants Àngels Custodis va servir ahir al Govern central per enviar un missatge i donar una instrucció clara als agents a través del subdelegat, Juan Manuel Sánchez-Bustamante: "Girona, Catalunya i Espanya s'enfronten a reptes decisius i complexos desafiaments per a la seva convivència i benestar" que afecten "totes les seves institucions", d'aquí que encoratgés la Policia Nacional, com a institució que representa la "sobirania nacional", a preservar "el nostre sistema democràtic" per garantir els "principis i valors" de la Constitució.

En el discurs de clausura de l'acte, celebrat al restaurant El Mirador, a Vilobí d'Onyar, el subdelegat va agrair al CNP en nom de l'Estat "l'encomiable servei que presten a Girona" i la "gratitud" pel seu compromís i "defensa dels nostres drets cívics" però no va obviar les turbulències que afecten "totes les nostres institucions" i que demanen als servidor públics augmentar "l'exigència del seu compromís amb la societat". Va recordar que la Policia Nacional s'ha caracteritzat sempre pel compliment de les seves funcions d'acord a la llei i a l'Estat de Dret i que són els encarregats de protegir "les normes de convivència que ens hem donat entre tots".

A diferència del subdelegat, la intervenció del comissari principal i cap provincial del CNP, José S. Juan Ferragut, va centrar-se molt principalment a rendir comptes de la feina feta al llarg de l'any i agraïr als policies el servei prestat. Això no li va impedir descriure la greu manca d'efectius entre la plantilla de personal administratiu, que urgeix a cobrir el més aviat possible. Pel que fa al nombre d'agents, segueix sent baix, sobretot perquè hi ha hagut pocs ingressos, però això no ha impedit efectuar un desplegament "acceptable" que s'ha traduït en la desarticulació d'organitzacions criminals dedicades al tràfic d'haixix i cocaïna -vegin peça adjunta-, l'expulsió de 75 delinqüents multireincidents que acumulen 315 causes judicials, actuacions en matèria de terrorisme internacional, la lluita contra el frau a la seguretat social, l'expedició de 87.936 DNI, 32.190 passaports i més de 50.000 documents d'estrangers.

L'entrega de condecoracions policials va ser efectuada pel subdelegat del Govern a Girona, el comissari principal, el fiscal en cap de Girona, Josep Maria Casadevall, i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, qui és la primera vegada que assisteix a l'acte de la Policia Nacional. Van ingressar a l'Ordre del Mèrit Policial amb distintiu blanc l'inspector i cap de la unitat ?d'estrangeria de Portbou, el subinspector del subgrup operatiu de la Jonquera, l'oficial i cap de seguretat privada de la comissaria de Girona, l'oficial i cap del punt operatiu de l'aeroport de Girona, un agent de la unitat de policia judicial de Sant Feliu de Guíxols, un agent del punt de fronteres de l'aeroport, una agent de la comissaria de Figueres, unagent de la policia judicial de la comissaria de Girona, una agent de la comissaria de Sant Feliu de Guíxols i una administrativa del cos general.

La Policia Nacional -en un acte celebrat divendres a Barcelona- també va distingir la fiscal delegada d'estrangeria, Sandra Fagil, i el titular del Jutjat d'Instrucció número 2 de Girona, Manuel Marcello.