L'ONG Humana Fundación Pueblo para Pueblo, que promou la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació internacional, va recollir l'any passat 390.739 quilos de roba usada a les comarques gironines. La xifra del 2015 representa un augment del 21,8% respecte del 2014, quan van ser 320,752 les tones recol·lectades a la demarcació, segons les dades facilitades per l'entitat. L'ONG té presència a 33 municipis gironins, on té instal·lats 210 contenidors per a dipositar-hi roba, calçat, complements i tèxtil de la llar en desús per donar-los una nova utilització.

Des de l'entitat recorden que el reciclatge de tèxtil contribueix a reduir els residus generats per la ciutadania, i que per cada quilo de roba que es reutilitza i no acaba incinerat s'evita l'emissió de 3,169 quilos de CO2, segons les dades de la Comissió Europea. Així, les 390 tones de roba recuperades a les comarques gironines representen un estalvi de 1.238 tones de diòxid de carboni emeses a l'atmosfera.

En total, l'any passat va recollir 16.800 tones arreu de l'Estat, amb una plantilla de 420 treballadors, és a dir, que genera un lloc de treball indefinit a temps complet per cada 40 tones recaptades.

«Cada cop hi ha més consciència dels beneficis ambientals i socials que representa la correcta gestió de residus tèxtils. Estem molt agraïts als ciutadans per les seves donacions i volem que sàpiguen que darrere de cada contenidor hi ha un treball intens de preparació per a la reutilització, amb l'objectiu d'allargar la vida útil de les peces i donar una finalitat social a la roba usada», afirma Jose Arrancudiaga, responsable de l'àrea de Recollida d'Humana a Catalunya. Tots els recursos generats amb l'activitat de recollida i valorització de la roba a Espanya es dediquen a projectes d'educació i agricultura a l'Àfrica, Amèrica Llatina i l'Àsia.

Com a complement a la recollida selectiva de tèxtil, Humana compta amb programes de suport local als municipis on és present, ja sigui en col·laboració directa amb l'ajuntament o mitjançant entitats locals. A més, el 2015 es van distribuir 415 Bons d'Ajuda en roba de vestir per un valor global de 12.450 euros: tenen un valor de 30 euros cadascun i permeten adquirir peces gratuïtes a les botigues de segona mà.

També impulsa un programa d'agricultura social a quatre municipis catalans (Lliçà d'Amunt, Cornellà de Llobregat, Tordera i Calella) i un de sensibilització centrat en aspectes com ara el canvi climàtic i la sostenibilitat.