Un total d'11.439 alumnes de 123 centres educatius de les comarques de Girona van participar ahir en la competició matemàtica Cangur, que organitza la Societat Catalana de Matemàtiques amb enunciats preparats per l'associació Le Kangorou sans Frontières en una reunió internacional que, enguany, s'ha celebrat a Suècia.

El concurs repta alumnat de diferents nivells educatius a resoldre una sèrie de problemes matemàtics, amb l'objectiu de motivar-los en l'aprenentatge d'aquesta ciència. Les proves -que es van realitzar a diferents seus del territori, determinades per la Societat Catalana de Matemàtiques- es van organitzar per estudis, des del cicle superior d'Educació Primària fins a Batxillerat.

A tot Catalunya, 95.243 alumnes provinents de 1.022 centres educatius d'arreu del país van participar en la competició. La majoria, 50.589, eren estudiants de primer, segon i tercer d'Educació Secundària Obligatòria (ESO); seguits de 18.976 noies i nois que cursen l'últim any d'ESO, cices formatius o Batxillerat en 672 centres catalans; i de 26.202 alumnes de cinquè i sisè de Primària, matriculats a 427 escoles diferents.

Problemes adaptats a l'edat

La convocatòria consisteix en una prova que conté entre 20 i 30 reptes matemàtics -en funció de l'edat-, de dificultat creixent i de resposta tancada, amb cinc opcions per a cada problema. La societat organitzadora de la prova Cangur forma part de l'Institut d'Estudis Catalans i compta amb la col·laboració del Departament d'Ensenyament.

Ambdues institucions volen estimular i motivar l'aprenentatge de les matemàtiques a través de problemes, que es plantegen com una diversió intel·ligent i eficaç. D'altra banda, una altra finalitat de les proves -que a Catalunya es realitzen des de 1996- és contribuir a la popularització de les matemàtiques entre els alumnes. En l'actualitat, es realitza a 49 països.