L'Organització Agrària Joves Pagesos (Asaja) es va mostrar ahir partidària de mantenir les batudes de senglars a les comarques de Girona, ja que aquests animals, a més de perjudicar els pagesos, són un «greu perill» pels accidents que produeixen a les carreteres.

A través d'un comunicat, Asaja va assegurar que és necessària la col·laboració unitària entre les administracions, Agents Rurals, la policia, els Mossos d'Esquadra i els caçadors per portar a terme amb seguretat aquestes captures.

En les últimes setmanes, el cos d'Agents Rurals ha realitzat una trentena de batudes nocturnes en diferents comarques gironines per acabar amb la proliferació d'aquests animals, que afecta principalment les zones del Pla de l'Estany, la Selva, la Garrotxa i l'Alt Empordà, en què han abatut 243 exemplars.

El Col·legi d'Advocats de Girona va manifestar la seva oposició a la realització d'aquestes captures emparant-se a la Llei de Caça, que prohibeix les incursions nocturnes, i va reclamar que el control es realitzi combinant mètodes tradicionals i anticonceptius.

També Asaja ha demanat al Departament d'Agricultura més celeritat en la posada en marxa de la nova Llei de Caça i d'una assegurança per a les pèrdues que ocasionen les diferents espècies de la fauna cinegètica en els cultius de blat de moro, farratges i pastures.

Els ramaders de les comarques de l'Alt i Baix Empordà, Bages, Osona, Garrotxa, Pla de l'Estany Vallès i Maresme arrosseguen pèrdues superiors als 300.000 euros anuals a causa de les incursions d'aquests animals en els cultius, malgrat la captura de més de 20.000 senglars el 2015, segons dades de l'organització agrícola. Per altra banda, avui al matí a Santa Pau s'ha organitzat una batuda de senglars a l'entorn pròxim al poliesportiu.