18 de abril de 2017
18.04.2017
Diari de Girona

Camprodon vol tenir la nova torre de telecomunicacions en marxa el 2018

Fa dècades que nuclis disseminats es queixen dels problemes de cobertura que tenen a la zona

17.04.2017 | 23:39
Camprodon vol tenir la nova torre de telecomunicacions en marxa el 2018

La futura torre de telecomunicacions que ha de solucionar els problemes de cobertura telefònica, TDT i Internet a cinc nuclis de Camprodon està avançant a nivell de tramitació. L'Ajuntament, que n'és el promotor, confia que pugui entrar en funcionament el 2018 amb un pressupost d'uns 150.000 euros. De moment, Urbanisme ha aprovat inicialment el ple especial i hi ha obert el període d'al·legacions. El repetidor es construirà a una finca privada del Serrat dels Boixos al municipi de Montagut i Oix i l'estructura farà uns 25 metres aproximadament. També caldrà construir una via d'accés d'uns 700 metres i estendre una línia elèctrica de baixa tensió d'1,5 quilòmetres.

Aquesta és una infraestructura molt reivindicada al territori que ve a substituir el projecte de la torre a coll de Bucs que la Generalitat no va fer per falta de recursos. L'Ajuntament considera que no els pertocaria a ells impulsar aquesta obra però que calia desencallar-ho perquè és «molt necessari». Confien que el Govern també hi aporti algun recurs econòmic.

Problemes de cobertura

Els veïns dels nuclis disseminats de Rocabruna, Beget, Salarca, Bolòs i Font Rubí fa dècades que es queixen dels problemes de cobertura que tenen a la zona. No tenen Internet ni telefonia mòbil i veuen pocs canals de televisió. El senyal és tan dolent que no es pot ni trucar al telèfon d'emergències, segons explica l'alcalde de Camprodon, Xavier Sala (Junts per Camprodon). «És lamentable que en ple 2017 hi hagi aquestes mancances; volem que els territoris estiguin habitats però per això fan falta infraestructures», afegeix el batlle, tot recordant que en les èpoques de vacances la població augmenta considerablement alhora que hi ha empreses que viuen del turisme, com ara cases rurals, que necessiten una bona cobertura.

Des del 2009 que hi havia un projecte per construir la torre de comunicacions de coll de Bucs, a Montagut i Oix -prop del nucli de Sant Miquel de Pera-, però uns anys més tard i en plena crisi la Generalitat se'n va desdir per falta de recursos, un fet que va indignar els veïns del municipi. L'actual equip de govern, Junts per Camprodon i ERC, van comprometre's a fer-la realitat. «La Generalitat no va complir els seus compromisos i, veient que el tema no es desencallava i que era molt necessari vam decidir liderar-ho», explica Sala.

Dels 400.000 euros a 150.000

La torre de telecomunicacions costarà uns 150.000 euros segons el pla especial que ha redactat el Consorci de l'Alta Garrotxa, atès que la zona on es vol construir forma part d'aquesta zona protegida. Després d'estudiar les possibles opcions, s'ha decidit que es construeixi a uns terrenys privats en sòl no urbanitzable al Serrat dels Boixos al municipi de Montagut i Oix. Els aspectes que més han pesat a l'hora de decidir l'emplaçament han estat tenir «la màxima cobertura possible, el mínim impacte ambiental i l'optimització de recursos».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook