La Generalitat i la Diputació de Girona han comprat el cràter del volcà Santa Margarida, a Santa Pau, segons va informar La Vanguardia. Han comprat el cràter per 1.159.429 ? a dos propietaris, dos germans que viuen a Olot. La finca inclou una ermita (propietat del Bisbat de Girona), una casa i un terreny agrícola. La compra ha estat avalada per la Secretaria de Medi Ambient. El Consell de Ministres va autoritzar els tràmits pel fet de ser una compra superior als 300.000 ?.

L'administració ha comprat la finca per evitar els riscos i els inconvenients que suposa l'ús públic d'un espai protegit. El volcà Santa Margarida forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

La propietat privada pot restringir els accessos a les seves finques, si estima que el pas de la gent el perjudica. El cràter del volcà Santa Margarida forma part dels principals atractius del Parc Natural. Es tracta d'un entorn turístic que aporta un 10% del PIB de la Garrotxa.

La compra ha provocat sorpresa entre sectors ecologistes de la Garrotxa. El periodista especialitzat en ecologisme Santi Vilanova ha valorat que no és el moment de comprar el volcà Santa Margarida. Segons el seu criteri, ara s'hauria de comprar el volcà de la Garrinada a Olot. Vilanova considera que el volcà de la Garrinada conforma una línia de cons volcànics damunt d'Olot. Es tracta de Montolivet, el Montsacopa i la Garrinada. Vilanova ha valorat que el futur Espai Cràter i els tres volcans en línia poden descentralitzar l'atracció del turisme. És a dir, convertir Olot en el pol del turisme de volcans a la Garrotxa.

Vilanova és l'autor del llibre Salvem els nostres volcans. Crònica periodística i ecologista de la defensa de la zona volcànica de la Garrotxa. Es tracta de la publicació dels treballs d'investigació que entre el 1977 i el 1992 van acabar amb l'explotació del volcà Croscat com una explotació minera.