Quatre artesans de la Vall d'en Bas participaran en el festival l'Smithsonian Folk Fest, que se celebra Washington. El festival, organitzat pel Museu Smithsonian que és el més important dels Estats Units, convida cada any una cultura determinada que durant el festival presenta les qüestions culturals més significatives i representatives.

Els artesans són Eva Rosich, Àngel Zamora, Jordi Traveria i Ariadna Guasch. Experta en remeis tradicionals, Rosich mostrarà els valors de la cultura popular vinculada a les herbes i els sabons. També seà l'encarregada de mostrar la vida rural i tradicional de la zona interior i muntanya de Catalunya. El flequer expert en l'elaboració del pa, Jordi Traveria, representarà un dels eixos més importants del festival, la connexió entre la tradició i la innovaci, i ho farà a través del pa, dels seus ingredients i del procés d'elaboració. Al mateix temps, representarà el bon acolliment que les zones rurals tenent de les persones vingudes de les grans ciutats.

Joru Traveria i Ariadna Guasch, artesans, artistes i experts en vidre, realitzaran una obra d'art durant les dues setmanes del festival, que posteriorment, donaran a la institució americana. Seran els encarregats d'explicar la connexió entre el territori l'art i l'artesania.

Paral·lelament, Xevi Collell, tècnic de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de la Vall d'en Bas i director de Can Trona, també viatjarà amb l'organització del festival. Serà l'encarregat de presentar la vinculació amb el territori dels artesans de la Vall d'en Bas.

La participació de la Vall d'en Bas al festival ha estat possible gràcies a un treball en equip entre l'Ajuntament, el museu Smitshonian i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Per aconseguir la participació de la Vall d'en Bas al festival van tenir lloc moltes reunions i trobades entre els impulsors de la participació.

L'edicio 2018 de l'Smithsonian Folk Fest comptarà amb la presència de 65 artesans, artistes i especialistes de cultura popular catalana, que distribuïts en el Parc Nacional de Mall , just davant del capitoli, mostraran els ingredients més importants de la cultura catalana.

Pels organitzadors del festival aquesta serà una edició molt especial atesa la gran singularitat del territori català. Apunten que per a ells, el més important és establir un diàleg entre els participants i els assistents que solen ser mig milió cada any.

Entre els participants cal destacar els castellers de la colla jove i vella de Valls, fallaires del Pallars, artesans del Delta de l'Ebre i de Palamós, experts en engalanaments i catifaires, ceràmica, vidre i ferro, aixó com dansaires i diversos músics.