El centre dels Aiguamolls de l'Emporda va atendre l'any passat 1.363 animals. Les xifres en el conjunt de centres a Catalunya s'han incrementat. Les dades de l'any 2017 mostren que, respecte l'any anterior, les intervencions van augmentar un 16% al total de centres de fauna amb els més de 14.800 animals atesos.

El centre de les comarques gironines està situat als Aiguamolls de l'Empordà. Com a la resta de centres hi arriben tota mena d'animals salvatges.

Segons la Memòria de Centres de Fauna, el 81% dels ingressos als centres catalans van ser d'ocells, majoritàriament per caigudes de niu, seguits pels rèptils (10%), mamífers (8%), i peixos i amfibis (1%). Dels quatre centres que acullen animals malferits, el de Torreferrussa (Vallès Occidental) va ser el que més en va atendre.

Tres dels centres de Catalunya es dediquen a la reproducció en captivitat. Aquests van assolir xifres rècord en algunes espècies protegides, com el cranc de riu autòcton, amb 5.417 cries.

Pel que fa a peixos, s’ha aconseguit un estoc de 14.996 exemplars, sobretot de Fartet (Aphanius iberus), amb 5.895 peixos, Samaruc (Valencia hispanica), (noms científics sense accent) amb 4.799 exemplars, Llopet de riu (Cobitis paludica), amb 3.428 exemplars, Rabosa de riu (Salaria fluviatilis), amb 457 peixos, i Espinós (Gasterosteus aculeatus), amb 417 peixos, tots al Centre Ictiològic del Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Pel que fa al tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), Torreferrussa, Pont de Suert i el Zoo de Barcelona han obtingut 135 larves el 2017. De tortuga d’estany (Emys orbicularis), el centre de Canal Vell ha aconseguit 91 cries, mentre que de tortuga mediterrània (Testudo hermanni), el CRARC i particulars autoritzats integrats en el programa de cria coordinat n’han obtingut 500.

El balanç de cria en captivitat d’ocells, indica un total de 297 polls nous el 2017 de trencalòs (Gypaetus barbatus), xoriguer petit (Falco naumanni), trenca (Lanius minor), i òliba (Tyto alba). Concretament, als centres de Vallcalent i Torreferrussa han aconseguit 3 polls de trencalòs, amb un estoc actual de 17 animals. De xoriguer petit, el centre de Torreferrussa ha obtingut 62 polls, mentre que de trenca, n’han aconseguit 91 a Vallcalent. Finalment, a Pont de Suert han aconseguit 7 cries de visó europeu, amb un estoc de 12 animals.

Durant el 2017 els centres també van desenvolupar tasques didàctiques i de sensibilització dirigides a escoles, amb un total de 6.255 visites. La majoria es van fer al Pont de Suert i al de Vallcalent, ja que són els que es poden visitar regularment.

El número d'informes fets pels centres també va augmentar: un 14% respecte l'any anterior i sobre electrocucions, enverinaments, comisos i trets de bala.