La Fiscalia de Barcelona ha obert una investigació sobre l'actuació de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) durant la crisi dels menors estrangers no acompanyats. El procés s'ha obert després que, el 24 de setembre, el sindicat de Mossos d'Esquadra Sap-Fepol presentés una denúncia perquè diversos joves havien hagut de dormir en comissaries per manca de places als centres de la Generalitat.

Alguns dies de setembre hi va arribar a haver més de 50 adolescents sense referents familiars dormint en instal·lacions de la policia. A les comarques de Girona, i segons va informar dimecres la directora territorial de Treball, Afers Socials i Famílies, Marta Casacuberta, a Diari de Girona, el dissabte 29 de setembre va ser l'últim cop que això va passar. El fet que la Fiscalia estigui investigant aquestes situacions es va publicar ahir a El Periódico i El País.

Per aquest motiu, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va afirmar que la Generalitat té «plena confiança d'estar fent bé» l'acollida de Menors Estrangers No Acompanyats (MENA) que estan arribant a Catalunya. El conseller també va subratllar que cal atendre aquests joves davant la situació d'«emergència» que s'està vivint.

Chakir el Homrani va assegurar que el que no faran serà «saltar-se la Llei d'Infància» per aplicar un model «que segregui segons l'origen». I va insistir en la situació d'«emergència» que s'està vivint en els darrers mesos, tot avançant que, a falta de tancar les xifres, calculen que ja han arribat més de 700 menors el setembre, que era la xifra global de menors que van arribar en aquestes circumstàncies durant l'any passat. La previsió és que aquest 2018 se superin els 3.000. Per altra banda, també va admetre que és una «realitat molt complexa» i va assegurar que la Fiscalia també està convocada a les reunions de seguiment que venent fent de forma conjunta amb altres organismes com els Mossos d'Esquadra.

Excuses pel retard a pagar

El titular de Treball, Afers Socials i Famílies va assistir a l'acte central del Dia Mundial de la Salut Mental a Catalunya, que es va celebrar a Girona amb l'assistència de més de 1.600 persones. També es va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, que es va comprometre a desenvolupar el pla integral d'atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions que va anunciar el president Puigdemont el març del 2017.

Per altra banda, també es va «excusat» en nom de tot el Govern pels retards en pagaments que no es van poder efectuar i que «van posar en risc» l'atenció a les persones per les quals «més s'ha de vetllar», tot culpant-ne a l'aplicació del 155. «Durant mesos ningú no va prendre decisions i va ser una gestió absolutament intolerable», va afirmar, alhora que va assegurar que «ja s'està solucionant» des de les diferents conselleries competents. Torra també va recordar els presos i els exiliats.

Finalment, el president del Parlament, Roger Torrent, va reivindicar la necessitat de «trencar estigmes i silencis» per abordar les necessitats de les persones que tenen malalties mentals i a què els governs «donin continuïtat» a les accions més enllà de les declaracions polítiques. El president de la cambra també va dir que la salut mental és «un repte de país» i que cal que «cap ciutadà es quedi arraconat» per les seves possibilitats i circumstàncies.