Un home va matar ahir a la tarda a trets la seva exparella, A.M.J., i va atropellar una de les seves filles a Sant Joan les Fonts, abans de fugir i suïcidar-se en una zona boscosa del municipi de Montagut-Oix. Aquest és el segon crim de violència masclista que es produeix aquest any a les comarques de Girona.

Els fets van tenir lloc a dos quarts de quatre de la tarda al carrer Piscina, quan la dona de 48 anys es dirigia a casa d'un familiar acompanyada de les seves dues filles de 23 i 29 anys. Segons van relatar alguns testimonis, mentre les dones es trobaven enmig del carrer, van veure l'home, de 53 anys i veí de Campdevànol, acostant-se amb un vehicle de color negre, moment en el qual les filles van sortir corrents i la dona va ensopegar i va caure a terra. Aprofitant la indefensió de la víctima, l'atacant va sortir del vehicle i li va disparar diverses vegades amb una escopeta.

En el moment en què l'hauria intentat rematar, un mecànic que passava pel carrer amb el cotxe el va envestir i va baixar a socórrer la víctima. Tot i això, l'autor dels trets va sortir de sota el vehicle, va amenaçar el mecànic i va fugir corrent fins al seu cotxe on, un cop dins, va arrencar i va perseguir les filles fins que va atropellar la més gran, de 29 anys. La més jove va aconseguir escapar. Tot seguit, va abandonar el lloc del crim i va fugir amb el turisme.

Fins al lloc s'hi van desplaçar dues ambulàncies que van traslladar la noia atropellada a l'hospital Josep Trueta de Girona en estat greu. També hi van anar una unitat de suport psicològic del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i els Mossos d'Esquadra, que van iniciar un dispositiu de recerca del presumpte homicida. Al voltant de les sis de la tarda va ser localitzat mort, possiblement penjat, en una zona boscosa situada a cinc quilòmetres del lloc dels fets i a poca distància de la carretera d'Oix, entre Castellfollit de la Roca i Can Budància.

Segons fonts de la investigació, l'homicida tenia diverses denúncies prèvies i una ordre d'allunyament de la seva exparella, de la qual estava separat. L'home treballava en la construcció, mentre que la víctima, filla de Sant Joan les Fonts, era cuinera a l'escola Castanyer. Tots dos eren de nacionalitat espanyola. Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per esclarir els fets.

Tres dies de dol

Arran dels fets, l'Ajuntament va anul·lar la Fira de la Bruixeria i va decretar tres dies de dol. A més, es va convocar una concentració de rebuig a davant de l'Ajuntament a les set de la tarda que va concentrar a centenars de persones que van realitzar un minut de silenci.

Per la seva part, la Generalitat de Catalunya va condemnar l'homicidi a través d'un comunicat en el qual la presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Núria Balada, va reiterar el compromís del Govern català en l'erradicació de la violència masclista. Aquesta nova víctima eleva a 39 el nombre de dones que han mort aquest any a Espanya a mans de les seves parelles o exparelles.