L´Oncobike, la cursa solidària de BTT organitzada per la Fundació Oncolliga Girona, el Club Ciclista Sant Gregori i l´associació Cingles de de la Llémena, ha aconseguit recollir prop de 36.000 euros en la seva tercera edició, celebrada avui a la Vall de Llémena. Els diners es destinaran a finançar el nou servei d´Estètica Oncològica Integral que l´Oncolliga ha posat en marxa aquest any per millorar el benestar dels pacients de càncer.

Un total de 350 ciclistes distribuïts en 57 equips han participat enguany a la prova, 44 d´ells en l´opció de recorregut més llarga, 200km, i 13 en l´opció curta, 150 km. Els dos recorreguts transcorren per camins i pistes de la Vall de Llémena, amb punts de control i avituallament a Sant Gregori, Llorà, Sant Esteve de Llémena, Sant Aniol de Finestres i Canet d´Adril. Dels que han fet el recorregut curt, els primers a travessar la línia de meta han estat els membres de l´equip Onco Impuls Medes Vic, amb un temps de 8 hores i 41 minuts. Per la seva part, l´equip Hors Categorie Girona Klassmark ha estat el primer a completar el recorregut més llarg, amb un temps de 9 hores i 52 minuts. La classificació de la cursa s´ha pogut seguir en directe online a través de la web www.9hsport.cat.

L´Oncobike va néixer l´any 2016 amb l´objectiu d´oferir als amants de la BTT un repte esportiu i solidari de l´estil de l´Oncotrail, la cursa de trail running que l´Oncolliga organitza des de fa sis anys al Baix Empordà. Per participar-hi cal formar equips de sis ciclistes, dels quals sempre n´hi ha d´haver dos en ruta. Per inscriure´s, els equips han de fer un donatiu mínim de 500 euros a Oncolliga. Després de dos anys recollint fons per millorar el servei de llar-residència que l´Oncolliga ofereix als malalts oncològics de les comarques gironines i els seus familiars, en aquesta tercera edició els donatius es destinaran a finançar el nou servei d'Estètica Oncològica Integral que s'ha posat en marxa aquest any i que té com a finalitat prevenir i minimitzar els efectes secundaris que els tractaments oncològics tenen sobre la pell i les mucoses dels malalts, especialment de les dones. La toxicitat de la pell, les mucoses seques (bucals, vaginals...), la hipersensibilitat al sol, l´acné o la coïssor són alguns d´aquestes efectes secundaris. Tots ells són transitoris, però molt molestos, i l´objectiu del nou servei és minimitzar-los per tal que el malalt guanyi qualitat de vida i benestar, i de retruc, millori el seu estat anímic. El programa, que de moment està implementat a Girona i Olot, ofereix a les pacients un total de sis sessions (una al mes) totalment individualitzades i gratuïtes. L´objectiu de l´Oncolliga és poder estendre el servei a altres punts de les comarques gironines a través de convenis amb els diferents hospitals comarcals.

Suma d´esforços

L´Oncobike és una prova esportiva i solidària que s´organitza gràcies a la suma d´esforços de la Fundació Oncolliga Girona, el Club Ciclista Sant Gregori i l´associació Cingles de de la Llémena, amb el suport dels ajuntaments de la Mancomunitat de la Vall de Llémena (Sant Gregori, Sant Martí de Llémena, Sant Aniol de Finestres i Canet d´Adri) i una vuitantena de voluntaris que s´encarreguen de la logística i d´assistir els corredors en els punts d´avituallament.

L´itinerari no està senyalitzat i els diferents equips han de seguir el recorregut mitjançant el sistema GPS. Enguany l´itinerari llarg estava dividit en vuit trams i els equips només podien fer els relleus que consideressin oportuns en els punts de control situats a Sant Gregori (km 25,5), Llorà (km 49,1), Sant Esteve de Llémena (km 73,5), Sant Aniol de Finestres (Km 96,7), Sant Esteve de Llémena (km 122,38) i Canet d´Adri (km 148,8 i 172,8). Els equips que han fet l´itinerari més curt han fet dos trams menys.