El Departament de Salut ha millorat els sistemes d'intercanvi d'informació entre centres sanitaris per posar en contacte les víctimes amb els familiars en els incidents amb múltiples afectats (IMA). Aquesta va ser una de les principals necessitats detectades en els atemptats del 17 d'agost de l'any passat a Barcelona i Cambrils i que s'ha incorporat als nous plans d'actuació coordinada per a incidents massius.

Per elaborar aquests plans, el Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT) ha revisat les lliçons del 17-A, així com l'experiència obtinguda de situacions similars a d'altres llocs, i ha ajustat els mecanismes propis de l'anomenada resposta IMA.

A més de millorar l'intercanvi d'informació entre centres, implementar un registre acurat dels pacients que permeti la traçabilitat de la seva situació ha estat un altre dels punts fonamentals que s'han incorporat als Plans d'atenció sanitària a incidents amb múltiples afectats (IMA), que s'han presentat recentment.

Sobre l'activació precoç del suport psicològic i social, els responsables de desenvolupar aquests plans de resposta per a incidents amb múltiples víctimes remarquen que suposa una millora del servei d'atenció psicològica.

En els atemptats del 17-A, també va quedar palesa la rellevància de la coordinació assistencial de les urgències hospitalàries amb les urgències d'atenció primària (CUAP) a l'hora de derivar pacients i aquest aspecte també s'ha tingut en compte en els nous plans.

A més, s'ha considerat imprescindible potenciar la formació dels professionals en l'atenció a pacients d'aquests incidents massius, tant dels assistencials com dels comandaments que hagin de coordinar la gestió de la crisi, per garantir l'aplicació adequada dels plans IMA.

Els plans s'aplicaran a tots els centres sanitaris de la xarxa del SISCAT de Barcelona i a tot Catalunya en cas del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Els protocols ja estan preparats per aplicar-se a la capital catalana i en les assistències del SEM a tot Catalunya i es posaran immediatament a disposició dels centres de salut del territori perquè puguin adaptar-los a cada realitat.

En la Jornada IMA 2018, celebrada divendres passat, es van donar a conèixer aquests protocols que suposen l'actuació coordinada entre el SEM, els CUAP, l'atenció hospitalària, especialitzada sociosanitària i el Consorci Sanitari de Barcelona (CSB).

Els plans de resposta IMA són transversals, ja que s'inscriuen en les actuacions del Departament de Salut, però també en els Plans de Protecció Civil del Departament d'Interior, entre d'altres.