És ben bé una plaga que, per sort o per desgràcia, s'alimenta de boixos, perquè la imatge que veiem era ben comparable a la de les plagues de llagostes que van assolar els camps catalans en el segle XVII i van provocar una fam mortal entre els catalans d'aquella època.

Quan la presència de la papallona començava a minvar amb motiu del fred del novembre, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa va organitzar una jornada tècnica per reflexionar sobre les estratègies a seguir per salvar els boixos.

El 90% dels boixos, afectats

Llavors es va saber que a la vora d'un 90% dels boixos de la Garrotxa havient patit els efectes de l'eruga. El director del Parc, Xavier Puig, va exposar que l'eliminació del boix no és solament un mal estètic, perquè la seva desaparició canvia les condicions de llum, d'humitat i de temperatura de les zones forestals.

És a dir, les erugues contribueixen a reforçar els efectes del canvi climàtic, explicat abans pel director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública, Francecs Canalies, el qual fa pocs dies, en una entrevista a Ràdio Olot, va avançar una mica les previsions de lluita per l'any vinent.