L'Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, amb la col·laboració de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), estrenarà aquest dijous l'Espai Àgora, un projecte pilot de l'entitat dirigit exclusivament a persones amb problemes de salut mental per abordar sense presència dels familiars, per tractar temes de la vida diària que els poden ajudar a resoldre situacions quotidianes.

Es tracta de sessions impartides per professionals especialitzats de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions sobre assumptes triats per les persones afectades. Es calcula que acollirà uns seixanta usuaris l'any.

La primera sessió es centrarà com funcionen les prestacions econòmiques a les quals tenen dret les persones amb una discapacitat i anirà a càrrec de la treballadora social de l'IAS, Belen Reyes. L'associació també preveu incorporar en les properes convocatòries el teatre social com a eina terapèutica per treballar les habilitats i els valors.

El proper mes de març farà un any de la posada en marxa de l'escola de pares de salut mental, una prova pilot de l'associació de familiars dirigida a les famílies que conviuen amb persones amb malaltia mental (trastorn mental greu) per oferir-los informació i eines pràctiques per resoldre els petits conflictes que es presenten en el dia a dia.

La iniciativa, que també està dirigida pels especialistes de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l'IAS, ha tingut molt bona acollida entre els familiars i això ha animat l'associació a emprendre una segona edició.

El nou calendari, que arrencarà el 20 de març, estarà centrat en com fer front a l'inici de la malaltia, a càrrec de les psiquiatres Isabel Mitjà i Cristina Gisbert, cap del servei de Rehabilitació Psiquiàtrica.

El 17 d'abril es tractarà com abordar l'autonomia de la persona amb un problema mental per part del familiar en l'àmbit domèstic, a càrrec dels psiquiatres Rafel Malagón i Jaime Páez; i el 28 de maig, les al·lucinacions i els deliris i com els pares poden ajudar en aquests casos, una sessió conduïda per la psicòloga clínica Susana Romero i la psiquiatra Maria Bosch.