Catorze tortugues d'estany s'han alliberat al Ter dintre d'un projecte de recuperació d'aquesta espècie amenaçada. En els últims quatre anys i a través de la iniciativa LIFE Potamo Fauna, se n'han deixat en llibertat 190 criades en captivitat al centre de reproducció de l'Albera. En la iniciativa, que s'ha fet a la zona de Sobrànigues entre Flaçà i Sant Jordi Desvalls, hi han participat dos grups d'escolars de Primària. La Diputació de Girona i la Fundació La Caixa impulsen diverses actuacions del projecte. Per una banda, el reforçament poblacional i seguiment i, per l'altra, el control de tortugues exòtiques i activitats de difusió i sensibilització entre escolars.

La tortuga d'estany és un dels rèptils més amenaçats del Baix Ter i un dels vertebrats amb un major risc d'extinció perquè està relegat a escassos enclavaments naturals on les poblacions, a més de l'aïllament, continuen patint la desaparició i la degradació dels seus hàbitats. Es tracta, a més, d'una espècie protegida de fauna salvatge autòctona. Els exemplars es crien en captivitat al centre de Garriguella, que disposa d'un programa de reproducció des del 1992, quan es van capturar els últims 12 exemplars d'aquesta espècie a la part baixa del Ter. Cada tortuga està marcada amb un xip subcutani per facilitar-ne la identificació individualitzada i fer-ne el seguiment. A alguns exemplars recapturats, a més, se'ls instal·la un radiotransmissor per seguir-los per radioseguiment.

Dins el mateix projecte, des del 2015 es fa seguiment i monitoratge de les poblacions, fins que s'estabilitzin, a través del mètode de captura-recaptura, amb trampes específiques per a quelonis aquàtics. Els treballs tenen el suport d'una brigada d'inserció social que s'encarrega de transportar, col·locar i retirar les trampes. També es fa una campanya de divulgació amb xerrades per a escolars amb l'objectiu de conscienciar-los sobre la problemàtica de les tortugues exòtiques.