22 de juny de 2019
22.06.2019
Diari de Girona

L'assalt violent a casa de l'empresari Jordi Comas, a judici set anys després

Només s'han processat tres persones vinculades amb el robatori que va acabar amb la seva mort, i que el fiscal demana penes de fins a 15 anys de presó · La causa per assassinat no es jutjarà per manca de proves

22.06.2019 | 01:26
Un dels detinguts que hauria format part de l'assalt, fa 3 anys, als jutjats.

Els tres acusats de participar en el robatori durant el qual va morir l'empresari de Platja d'Aro Jordi Comas el 18 de novembre del 2012 s'enfronten a penes de fins a 15 anys de presó. El fiscal sosté que els tres processats van actuar seguint un «repartiment perfecte de funcions». Dos d'ells van facilitar l'accés a la casa a través d'una finestra i el tercer feia tasques de vigilància mentre almenys tres sospitosos «d'identitat desconeguda» perpetraven l'assalt.

Segons l'acusació pública, els processats sabien que els propietaris de la casa estaven dins l'immoble i que els assaltants «haurien de fer ús de la violència o immobilitzar-los» per aconseguir el botí. Per l'assalt, els acusa de robatori amb violència en concurs amb detenció il·legal. Al febrer, el jutjat ja va arxivar la causa per assassinat perquè «no ha quedat degudament acreditada l'autoria» dels investigats.

Després de tres anys i mig d'investigació, el maig del 2016 la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d'Esquadra va desplegar un operatiu per detenir els sospitosos d'haver perpetrat el robatori mortal a casa de l'empresari i president de la patronal gironina FOEG, Jordi Comas, el novembre del 2012. Entre els arrestats hi havia els sospitosos a qui els Mossos consideraven autors materials de l'assalt. A més, el jutjat va dictar ordres europees de detenció i entrega per a aquells investigats que es trobaven fora del país.

El jutjat d'instrucció 2 de Sant Feliu de Guíxols tenia oberta la causa per robatori, assassinat i pertinença a grup criminal. Al febrer, el jutjat va dictar una interlocutòria on recollia que, un cop practicades totes les diligències, el fiscal havia sol·licitat l'arxiu pel presumpte delicte d'assassinat. Una petició a la qual també es va adherir l'advocat de l'acusació particular, Carles Monguilod.

El jutjat concloïa que no havia quedat «degudament acreditada» la participació de tretze investigats en l'assalt mortal perquè no hi havia indicis que permetessin ubicar-los al lloc del crim i en el moment en què «es van perpetrar els fets». «Tampoc es pot concloure que hi hagin tingut participació», indicava el jutjat.

Així, cap dels investigats per l'assassinat de l'empresari s'asseurà al banc dels acusats però el jutjat sí que considerava que hi havia indicis per portar a judici tres dels investigats. Ara, el fiscal Víctor Pillado demana penes de fins a 15 anys de presó per a aquests acusats per la seva participació en el robatori.

Segons l'escrit d'acusació, tres dies abans de l'assalt dos dels acusats van cometre un primer robatori quan van entrar a una casa de Sant Cugat del Vallès enfilant-se a una finestra del primer pis. Un cop dins l'immoble, van robar un cotxe. El fiscal sosté que aquest mateix vehicle és el que van fer servir el 18 de novembre per desplaçar-se fins a Platja d'Aro. Segons l'acusació pública, els processats van actuar seguint un pla «concertat prèviament» amb el tercer acusat i «altres persones d'identitat desconeguda».

La fiscalia indica que, un cop van arribar a l'immoble, els tres acusats van actuar amb un «repartiment perfecte de funcions», i subratlla eren «plenament conscients» que l'empresari i la seva dona eren dins la casa i que estaven desperts perquè eren les deu de la nit. Per això, sosté que sabien que l'assalt «s'havia de fer amb ús de violència, així com immobilitzant-los». Eren almenys tres però la seva identitat «no s'ha pogut determinar». Dos d'ells es van «llançar directament» contra l'empresari, que estava al sofà en aquell moment, i li van obstruir les vies respiratòries mentre l'immobilitzaven. «Li van causar la mort per asfíxia, tant per sufocació com per oclusió», exposa el fiscal.

El tercer sospitós es va dirigir cap a la dona de l'empresari, li va lligar les mans a l'esquena i li va fer recórrer la casa mentre li exigia que indiqués on hi havia la caixa forta. Llavors, els assaltants la van deixar lligada a una cadira. No es va poder alliberar fins una hora després.

Segons el fiscal, els tres acusats van esperar a la fi de l'assalt i van tornar a les seves localitats enduent-se cadascun una part dels objectes robats pels autors materials de l'assalt. De dins de la casa, els lladres es van endur un telèfon mòbil, 2.500 euros en efectiu, 4.000 dòlars i nombroses joies com una vintena d'anells, quatre rellotges o una desena de braçalets.

El fiscal Víctor Pillado acusa dos dels tres processats d'un delicte de robatori amb força en casa habitada pel cop a Sant Cugat del Vallès pel qual sol·licita 5 anys de presó. Per l'assalt a casa de l'empresari a Platja d'Aro demana 10 anys de presó per a cadascun dels tres acusats a qui atribueix un delicte de robatori amb violència en casa habitada en concurs medial amb un delicte de detenció il·legal. Per ara no hi ha data pel judici, que tindrà lloc a l'Audiència de Girona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook