La Junta de Govern de la Diputació de Girona va aprovar la setmana passada la primera convocatòria de subvencions per a inversions municipals en cementiris. Enguany hi destinarà 200.000 euros, que s'adreçaran als 131 ajuntaments de les comarques gironines de mil habitants o menys i que, en general, són els que tenen menys capacitat econòmica i de gestió.

El Pla de Serveis d'Assistència als Municipis per a la Gestió de Cementiris i Serveis Funeraris va sorgir de la voluntat política expressada durant el ple del 18 d'abril de 2017 d'elaborar un cens de cementiris i serveis funeraris a les comarques gironines. Durant el mateix ple, la Diputació també va manifestar l'objectiu d'ajudar els ajuntaments a garantir la prestació d'uns serveis funeraris i de cementiri de qualitat i a gestionar-ne les dificultats sobrevingudes.

El març de 2018, la Diputació va aprovar el pla i, al cap d'un mes, en una jornada adreçada als ajuntaments gironins, la corporació va presentar el programa, va exposar el règim jurídic aplicable i va obrir-ne un espai de debat. En la mateixa sessió es van especificar els set recursos que oferirà als municipis: cens de cementiris i serveis funeraris de la demarcació de Girona, inventari dels cementiris municipals, aplicació informàtica de gestió de cementiris, assessorament tècnic i jurídic en l'àmbit de la gestió, estudis de costos de manteniment i de gestió econòmica del servei, recull de normativa, modelització i documents rellevants per a la gestió dels mateixos i formació en l'àmbit de la gestió dels cementiris municipals i dels serveis funeraris.