Els descendents del metge Ramon Vilardell van fer donació de les insigníes de l'Orfeó de Besalú a l'Ajuntament. La donació va tenir lloc el divendres dia 6 de setembre en un acte a l'ajuntament. Van assistir-hi els nets del metge i creador de l'Orfeó: Ramon Vilardell Codina i Santiago Vilardell Codina. Jordi Vilardell Codina va excusar la seva absència. L'acte va ser presidit per l'alcalde, Lluís Guinó, i va comptar amb 40 assistents. Les insígnies tenen forma de creu i duen una senyera penjada.

Segons el Blog Parlem de Besalú de Tura Clarà, Ramon Vilardell va fundar l'Orfeó de Besalú en l'inici del 1913. Tenia l'ajut del mestre de cant Maur Sablayrolles, un dels monjos benedictins d'Encalcat que tenien escola a Besalú.

L'Orfeó estava format per un centenar de persones i acompanyava misses solemnes a Besalú i a Sant Ferriol. Pel juliol del mateix any, l'Orfeó Català de Cassà de la Selva va visitar Besalú. Dins de l'àmbit dels actes de la visita, l'Orfeó de Besalú va cantar Muntanyes regalades, els Pescadors i Flors de Maig al Prat de Sant Pere.

L'any següent van cantar a Olot, convidats pel Centre Catòlic d'Olot, a Banyoles, al santuari de la Mare de Déu del Mont. L'Orfeó va existir fins al voltant de 1923, any en què els monjos d'Encalcat van decidir tornar a França, d'on havien marxat perquè el Govern havia prohibit que els ordes religiosos tinguessin escoles.

L'Orfeó de Besalú va existir en una època de gran difusió del cant coral en els àmbits obrers de tot Catalunya.