El Ministeri de Cultura ha acabat la restauració de les dues figures de l'Arqueta de Sant Martirià recuperades l'any passat. L'Estat ja les ha entregades al monestir de Sant Esteve de Banyoles, perquè s'integrin a l'arqueta i s'exposin amb el conjunt d'orfebreria gòtica del segle XV. La restauració de les dues talles, que corresponen a Sant Cristòfol amb el Nen i Santa Anna amb la Verge i el Nen, ha tingut un cost de 4.000 euros. Els treballs han consistit en retirar la sulfuració i la brutícia acumulada sobre els elements de plata, corregir les llacunes de color i aplicar una capa de protecció. Amb aquestes, ja són 21 les figures recuperades de l'Arqueta de Sant Martirià, després que la banda d'Èrik el Belga les robés ara fa 39 anys.

La restauració s'ha completat d'ofici als tallers de l'Institut de Patrimoni Cultural d'Espanya (IPCE), els estudis de laboratori corresponents es van portar a terme també d'ofici per part de tècnics especialistes de l'àrea d'investigació de l'IPCE i la restitució dels relleus de l'Arqueta es van fer in situ per una empresa especialitzada en la restauració d'orfebreria a les dependències del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, amb la finalitat de minimitzar els riscos de manipulació i trasllat del conjunt i garantir l'estabilitat de la peça.

Els estudis de laboratori de les figures s'han fet amb tècniques analítiques no destructives. Els resultats han confirmat que les peces són autèntiques, per la seva composició i l'encaix dins el conjunt d'orfebreria gòtica espoliat el 1980.La figura de Santa Anna amb la Verge i el Nen estava en un estat de conservació estable, però amb opacitat i enfosquiment de la superfície metàl·lica per sulfuració de la plata. La representació de Sant Cristòfol amb el Nen també presentava deformacions a la figura del nen i a les cames del Sant, així com alguns talls i soldadures amb pèrdua de color.