L'Ajuntament de Figueres s'ha interessat en l'edifici de l'antiga Hidro que Endesa ha posat a la venda. La companyia tenia a l'immoble del carrer González de Soto i Sant Pau la seu a l'Alt Empordà fins que el passat mes d'agost va traslladar les oficines al recinte de la subestació de Figueres, al carrer Ponent. Aleshores el complex de l'antiga Hidroelèctrica de l'Empordà es va posar a la venda.

L'alcaldessa, Agnès Lladó, ha assegurat que s'han posat en contacte amb la companyia «per saber la situació de l'edifici», però afegeix que «cal prioritzar». «No amagarem que la situació econòmica de l'Ajuntament és la que és, i hi ha molts compromisos afegits d'inversions ja compromeses en àmbit plurianual», matisava Lladó, i posava a tall d'exemple la construcció del nou pavelló (de 5,8 milions d'euros).

Lladó ho va explicar en el darrer ple municipal en resposta a una pregunta formulada per la regidora de Junts, Núria Galimany, en què instava l'equip de govern a obrir converses amb el Departament d'Educació per la compra de l'antiga Hidro amb finalitats educatives. «És un espai que té moltes possibilitats», subratllava.

De fet, l'escola Ramon Muntaner, a escassos metres de l'immoble propietat d'Endesa, va interessar-se fa uns anys per l'edifici. L'escola pateix mancances d'espai i la direcció del centre veia en la nau principal una oportunitat per fer-hi l'espai polivalent que necessita i que pogués ser utilitzat de gimnàs, entre altres activitats educatives. Tot i que l'equip de govern s'ha posat en contacte amb Endesa, la compra de l'immoble per part de l'Ajuntament no seria compatible amb la situació econòmica del consistori, motiu pel qual Galimany va emplaçar els republicans a sol·licitar-ho a Educació, ja que la conselleria també depèn d'ERC.

L'antiga seu que ara Endesa ven havia quedat envellida. L'edifici té 1.914 metres quadrats i la seva història es remonta a principis del selge XX. Les primeres oficines de la Hidro estaven situades al primer pis del número 14 del carrer Sant Josep. L'any 1922, l'Hidro va traslladar-les al carrer de Sant Pau. Aquest edifici va ser una aportació a la societat de Carles Cusí de Miquelet.

Magatzem de pianos

En aquest edifici hi havia hagut un magatzem de pianos, a on se'n reparaven, afinaven i llogaven. L'any 1923 va entrar en servei la central tèrmica construïda al carrer González de Soto, número 4 i 6. Es tractava de l'edifici tot just que quedava al darrere de les oficines de Sant Pau, i que abans era un camp d'oliveres.