La Secció Tercera de la Sala Penal de l'Audiència Nacional va iniciar ahir el judici contra l'etarra acusat de matar el jutge gironí José María Lidón a trets el 2001 mentre sortia de casa seva a Getxo (Biscaia) acompanyat de la seva dona. En aquella època Lidón era magistrat de l'Audiència Provincial de Biscaia. La Fiscalia demana 30 anys de presó per a Garikoitz Aspaizu, d'àlies Txeroki, qui va ser líder del comando militar de la banda terrorista ETA l'any 2008. El tribunal també va jutjar pels mateixos fets l'etarra Aiser Arzalluz Goñi, d'àlies Santi, a qui la Fiscalia ahir va retirar la petició de 30 anys de presó després que cap dels testimonis del crim l'identifiqués com el segon responsable de l'assassinat.

La vista va iniciar-se ahir amb la declaració de l'acusat, que en ser preguntat pel magistrat Alfonso Guevara si el dia dels fets era a Biscaia, va indicar que només respondria a les preguntes del seu advocat. El jutge li va ordenar que es posés dret per replicar, però no ho va fer. Dos funcionaris de la policia van haver-lo d'agafar dels braços per tal que s'incorporés.

En la declaració, va negar haver participat en l'atemptat en qüestió, perpetrat vint minuts després de les 7 del matí del 7 de novembre del 2001. També va negar haver estat a Biscaia en aquella època i va assegurar que era a Frankfurt. El principal punt d'interès del judici era precisament la identificació dels acusats per part dels testimonis i la vídua. Tant aquesta com el fill van declarar primer a la comissaria i tres mesos després de l'assassinat en seu judicial que «no havien pogut identificar els responsables». En dues ocasions van participar com a testimonis a judicis a persones del mateix comando d'ETA, i tampoc van donar més detalls més enllà d'una primera descripció amb contradiccions. Coincideixen que un era alt i corpulent i l'altre, més baix i vestit amb un capell.

En les seves declaracions mare i fill van assegurar que van reconèixer Txeroki com el més alt dels autors quan anys després van veure'l baixar d'un avió en un telenotícies. Així i tot no es posen d'acord en el dia que va passar, ja que ella diu que va ser el 2008 i ell que va ser el 2011. Amb tot, el seu relat del dia dels fets és idèntic. Van explicar que el fill Lidón havia sortit del seu cotxe minuts abans que els seus pares, i que quan circulava pel passadís que té accés al carrer, va avançar un individu a qui només va veure per la finestra del cotxe i va creuar-se amb un segon, a qui va observar caminar davant seu i en direcció oposada. Va veure'l pel retrovisor i llavors va sentir sorolls, per la qual cosa va mirar enrere i va adonar-se que les dues persones estaven disparant al seu pare, que en aquell moment sortia amb el seu vehicle del garatge. Seguidament va córrer cap a la seva mare, mentre els dos responsables del crim fugien. Tot i això un dels dos, a qui identifiquen com a l'acusat, va mirar enrere. És el detall que tots dos recorden amb més claredat. Un dels testimonis del crim, veïns de la família, va assegurar que el suposat Txeroki tenia el cabell arrissat i a l'altura de les espatlles, una descripció que contradiu la del fill, que va assegurar que aquest tenia un pentinat «típic de les borrokas». D'altra banda, un dels testimonis de la defensa, l'etarra condemnat i actualment a la presó Gorka Martínez, que en aquella època cedia el seu pis a Amorebieta a «militants d'ETA», va apuntar que l'acusat va passar per l'habitatge, però no va saber concretar si va ser en aquestes dates en qüestió.

Crim perpetrat a quatre mans

El crim contra el magistrat gironí va ser reivindicat per ETA uns dies després. Durant la vista, la Fiscalia de l'Audiència Nacional va retirar l'acusació contra un segon etarra, Asier Arzalluz, qui juntament amb Txeroki s'acusa de formar part del comando d'ETA «Olaia». Ho va anunciar després d'escoltar les declaracions dels dos acusats, dels testimonis i dels pèrits. Cap dels testimonis va identificar Arzalluz com el segon etarra implicat en l'assassinat de Lidón ni se'l va poder ubicar al lloc dels fets. Avui tindrà lloc la segona part del judici, on la fiscal exposarà les raons d'aquesta decisió. Tant les acusacions com les defenses presentaran els seus informes de conclusions i confirmaran les seves peticions definitives.

L'acusat, un líder d'ETA

Txeroki va ser entregat temporalment aquest setembre per França per participar en el judici. Actualment hi compleix condemna per integració a organització terrorista. L'acusat va ser el líder militar de la banda des d'inicis del 2008 fins a la seva detenció el novembre del mateix any. Més enllà d'aquest assassinat té pendents altres causes per crims comesos a Espanya i que ja han estat jutjats. També se'l considera autor intel·lectual de l'atemptat de la T4 de Barajas a finals del 2006 que va matar dues persones.