L'Assemblea de socis del Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles va aprovar fa uns dies la nova junta amb la proclamació de Roser Masgrau com a nova presidenta de l'entitat. Substitueix així Joan Anton Abellán, que va dimitir el passat més d'octubre en desacord amb un comunicat contra la sentència del procés independentista.

Roser Masgrau (Banyoles 1950), és llicenciada en Història Contemporània i és la primera dona que ocuparà la presidència de l'entitat, que va néixer l'any 1943 amb l'objectiu de recuperar i preservar el patrimoni arqueològic, històric i arquitectònic de la ciutat de Banyoles i la seva comarca.

Masgrau ha dedicat la seva vida a la docència com a professora d'Història a la Institució Cultural CIC, i va posar en relleu la feina feta per l'anterior junta. En aquest sentit, remarca que estan contents de la xifra assolida de 362 socis de l'entitat: «Aquesta és una xifra molt important que mai s'havia assolit i que també cal agrair-ho a la junta sortint que ha estat molt positiva».

Pel que fa a la nova junta, s'hi incorporen per Josep Callís, Joan Nogué, Ramón Folch i Mariona Juncà, així com Jeroni Moner, Jordi Xena i Jordi Galofré. Entre els objectius més immediats de la nova junta del CECB hi ha la voluntat d'obrir el centre a generacions més joves per garantir el relleu generacional i el futur de l'entitat.

Trasllat obligat

Per això, treballaran en una programació d'activitats enfocades a estudiants i s'instaurarà una nova quota jove. Un altre dels projectes importants que la nova junta haurà d'afrontar és el canvi de seu, amb el trasllat a l'edifici de la Llotja del Tint, que serà reformat després d'un acord de ple municipal i que el trasllat es preveu per finals d'aquest any.

Segons Masgrau, però, aquest canvi «no és una solució idònia». «Hem de deixar les instal·lacions del Museu Arqueològic amb recança, ja que aquesta ha estat sempre casa nostra i sempre hi hem estat molt còmodes», apunta la responsable de l'entitat.