En l'àmbit educatiu cal un consens que sovint es veu alterat per interessos partidistes d'un i altre costat. Aquest consens hauria de garantir polítiques valentes -i no sempre populars- pel «bé comú» o «l'interès general». Amb els menjadors escolars, el debat està servit.

Mentre alguns alertaven de la infracció que s'estava fent i buscaven solucions efectives, els altres fomentaven la divisió amb manipulacions i mentides per pur partidisme.

Les famílies, a través de les AFA (associacions de famílies d'alumnes), dubtaven legítimament del compromís d'un govern que els diu que està estudiant la millor manera de resoldre una qüestió legal. La conselleria s'hi compromet.

Per intentar arribar a un consens, buscar les fórmules tecnico-jurídiques més eficaces, es frena la publicació del decret. Tothom hi pot participar, dir-hi la seva i aportar constructivament al debat en relació amb l'alimentació i la gestió del servei dels seus fills i filles.

El Projecte de Llei d'Acompanyament als Pressupostos inclou la fórmula que permet que els menjadors estiguin gestionats per les famílies del mateix centre. Ara caldrà aprovar aquesta Llei, i aquí es veurà qui només ha intentat fer partidisme i qui ha estat apretant per arribar a la solució i ara ajudarà a tancar el tema. És a dir, qui votarà a favor i qui en contra d'allò que s'ha estat reclamant.

Com sempre he dit, el meu partit, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), pot tenir moltes mancances i molts errors. Però és qui posa ordre a situacions irregulars que es perpetuen en el temps, que dota de marc jurídic allò que estava en l'al·legalitat i que sense grans titulars està al servei de la ciutadania. Content de la política efectiva i no només de la de megàfon.

Això no és tot. El Departament d'Educació transfereix la competència als Consells Comarcals i possibilita el marc legal perquè aquests ho traspassin a les famílies. Ara caldrà veure la voluntat dels diferents consells comarcals i la normativa que estableixen per regular la qualitat d'aquestes franges horàries, menjar, model de gestió, etc.