Un equip tècnic del Departament de Territori i Sostenibilitat, del Cos d'Agents Rurals i del Consorci de l'Estany, ahir, va deixar anar 700 exemplars de nàiades rescatades d'urgència de la bassa del Molí i del Molinot, a Sant Esteve de Llémena (la Garrotxa) a finals de gener, després que una esllavissada a conseqüència del pas del temporal Gloria obstruís el canal de reg que l'alimentava d'aigua.

L'esllavissada va tenir lloc al tram inicial del canal paral·lel al riu, dins una zona de la xarxa Natura 2000, i d'una àrea d'interès faunístic per presència de barb de muntanya, i de llúdriga.

En detectar l'assecament del canal, els propietaris van alertar el Consorci de l'Estany. Així, es va activar una operació de rescat d'urgència, que va permetre retirar 700 exemplars vius, gràcies a la intervenció del personal del Consorci. Van ser traslladats al laboratori de cria de nàiades que el Consorci de l'Estany té a Banyoles, on les van alimentar i cuidarfins al seu alliberament.

El canaldel riu Llémena és un dels pocs indrets de les conques internes de les comarques gironines on es troba aquesta espècie.