Les darreres setmanes de confinament, el lema «Tot anirà bé» s'ha convertit en el mantra de molts ciutadans per encarar les quatre setmanes d'aïllament, però la soledat forçada o no poder acomiadar-se per últim cop d'un familiar o amic compliquen mantenir aquest bon estat d'ànim col·lectiu. Per pal·liar-ne els efectes, l'ONG gironina Nzuri Daima, amb seu a Sant Joan les Fonts, ha impulsat una nova emissora de ràdio digital, Radio Hope (en anglès, esperança), per fer arribar missatges de suport.

«Les paraules també curen», diu la presidenta de l'associació sense ànim de lucre, Almudena Barbero. La iniciativa està sobretot dirigida a persones que pateixen «soledat forçada» com ara malalts de coronavirus ingressats als hospitals o avis de les residències geriàtriques, però també es fa extensiva a tota la població. L'emissora es pot escoltar des de les vuit del matí fins a la mitjanit al web www.radiohopeonline.org.

Ja han contactat amb diversos centres sanitaris i residències tant gironines com d'arreu del territori i confien que la seva col·laboració serveixi per millorar l'estat anímic dels pacients.

«Hem de sortir de la negativitat i vèncer l'ansietat», explica Barbero, que defensa el paper «clau» del factor psicològic i emocional per ajudar a superar la pandèmia. «O aprofitem les coses bones i ens reinventem, o ens enfonsem», insisteix des de Nzuri Daima. Els missatges a la ràdio es poden fer arribar a través del WhatsApp, amb missatges de veu o per escrits, i poden ser anònims o estar dirigits a una persona en concret.

Missatges de suport

«Molts ànims, avi! Ja veuràs com tot sortirà bé. Un petó» és un dels missatges anònims que ahir a la tarda van sonar a Radio Hope, quan faltaven dos minuts per a tres quarts de cinc, seguit de la cançó What is love interpretada pels nens del Cor Safari, d'Uganda, que han actuat a l'Alt Empordà en diverses ocasions per recollir fons per a l'escola orfenat de què formen part.

Precisament, l'origen de Radio Hope es troba en aquest país africà, on Nzuri Daima té projectes humanitaris, així com al Sudan i Tanzània. «Buscàvem que la gent pogués ajudar però que no fos econòmicament, perquè entenem que ara la situació és complicada», relata Almudena Barbero.

«Ens van fer arribar molts missatges preocupats per com vivíem el coronavirus a Espanya i a partir d'aquí van ser nosaltres que, a través de les ràdios ugandeses, els vam enviar missatges per fer-los arribar el nostre suport i consells, com ara recordar-los que es rentessin sovint les mans», relata.

El retorn de nens soldats

El projecte pren de model l'emissora ugandesa Radio Wa, que durant la guerra civil d'Uganda (1981 a 1986) va emetre missatges de pares a nens que l'exèrcit de la revolució havia captat per combatre, en què els instava a tornar a casa. Quan va acabar el conflicte bèl·lic, un sondeig va revelar que més de 1.500 nens havien tornat a casa després de sentir la veu dels seus pares a la ràdio, relata Barbero.

És a partir d'aquesta experiència que l'ONG decideix també aplicar el model a Espanya. «El gran drama és la gent que mor sola», afegeix, per això van creure convenient crear Radio Hope i fer que aquestes persones se sentissin acompanyades i poder-los fer arribar missatges de familiars.

Des de Nzuri Daima asseguren que escoltar una veu familiar en moments difícils i sobretot quan aquests comporten aïllament pot ser «crucial».

No poden garantir que el destinatari l'escolti, però reprodueixen els missatges més d'un cop al dia per assegurar-se que els arribi. A més, Barbero considera que es tracta d'una teràpia multidireccional, tant per a aquell que el rep com per a l'emissor i la resta d'oients. Però sobretot, diu, per als nens. «Fer-los partícips i que sàpiguen que poden ajudar i que cada acció compta és de gran utilitat», subratlla la president de l'associació.

L'emissora combina música amb aquestes falques i la intenció és que les ràdios analògiques també s'hi sumin i puguin emetre dins la seva escaleta alguns d'aquests missatges.

La iniciativa, però, tot just comença a caminar. Entre divendres i diumenge de la setmana passada van començar a fer el desplegament tècnic i durant aquesta setmana la quinzena de voluntaris que hi participen directament s'han començat a instal·lar el programari per poder locutar en directe. Tot i això, l'emissora ja funciona i ja ha emès nombrosos missatges d'ànims.

Radio Hope té abast estatal, ja que hi col·laboren voluntaris de diverses comunitats autònomes i estan estudiant la possibilitat de fer algunes connexions amb Uganda. L'ONG Nzuri Daima treballa amb projectes de cooperació internacional a l'Àfrica oriental, Uganda i Tanzània, i amb camps de refugiats a la frontera de Sudan del Sud.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus