L'exministre de Justícia socialista i defensor del poble Enrique Múgica va morir divendres als 88 anys víctima del coronavirus. El PSOE va informar de la notícia a través de les xarxes socials i va lamentar-ho «amb enorme tristesa». El partit va lloar el polític basc com «un gran defensor de la democràcia, jurista i polític, precursor i una de les personalitats més rellevants del socialisme».

Advocat, exministre de Justícia i també defensor del poble, Enrique Múgica va néixer a Sant Sebastià el 20 de febrer de 1932, es va afiliar inicialment el 1953 al Partit Comunista i va estar pres a la presó de Carabanchel per la repressió franquista. Fins i tot, va ser condemnat en Consell de Guerra a sis anys de presó. Va complir 22 mesos de condemna. Durant la seva estada a la presó va abandonar el PCE per discrepàncies ideològiques i es va afiliar al PSOE. Va passar quatre vegades per la presó, i s'hi va estar dos anys i mig en total.

Va passar per diferents òrgans del partit al País Basc i en les primeres eleccions democràtiques, l'any 1977, va ser escollit diputat del PSOE per Guipúscoa, escó que va ocupar fins a l'any 2000. El 8 de juliol de 1988 va ser nomenat ministre de Justícia en el Govern de Felipe González, i va ostentar el càrrec fins al març de 1991. El 6 de febrer de 1996, durant la campanya per a les eleccions generals, ETA va assassinar el seu germà, Fernando Múgica.

A les eleccions de març de 2000 va tornar a ser escollit diputat socialista, però va ser proposat pel PP per al càrrec de defensor del poble i al juny va prendre'n possessió. Se'l va intentar cessar per haver recorregut al Tribunal Constitucional l'Estatut català, però no va prosperar. No va plegar fins al 30 de juny de 2010, coincidint amb l'expiració del seu segon mandat.

Les mostres de condol es van fer sentir ahir. Entre les reaccions hi va haver la de l'actual defensor del poble, Francisco Fernández que va ressaltar la «qualitat humana» del difunt. Des del País Basc, la secretària general del PSE-EE, Idoia Mendia, va assegurar que «els socialistes bascos i espanyols hem perdut una referència irrepetible». L'expresident José María Aznar i la líder de Ciutadans Inés Arrimadas també van lamentar la seva pèrdua.