L'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha iniciat la preparació d'un projecte de senyalització de la ruta de la vall de Ruàs, la muntanya de can Mont i el poblat ibèric de Castellbarri amb l'objectiu de «promocionar el patrimoni megalític del municipi». Segons va informar ahir el consistori, aquest projecte busca combinar senderisme, cultura i història per oferir un producte turístic «singular i de qualitat, que tindria un dels seus punts forts en la recreació virtual de la vida, costums i ritus funeraris».

Per l'Ajuntament, aquesta ruta megalítica i ibèrica permetrà definir un recorregut a l'abast de públics que busquin una experiència de senderisme més exigent per fer activitat esportiva i també que es pugui adaptar a un públic familiar, per combinar l'experiència d'una passejada més tranquil·la a l'aire lliure, així com l'aprenentatge de la història i el coneixement del patrimoni.

En aquest sentit, l'Ajuntament va concretar que el recorregut incorporarà l'aplicació de noves tecnologies amb realitat virtual com element diferenciador, i per millorar l'experiència turística de la ruta. La realitat virtual permetria recrear com era la vida en l'època megalítica i ibèrica, així com fer una interpretació i recreació del poblat ibèric de Castellbarri. Castellbarri és un emplaçament arqueològic situat a la muntanya de Mas Mont, on s'hi troben restes d'un poble ibèric habitat des del segle VII aC i fins al segle III dC, així com restes d'una torre de guaita medieval.

El projecte de ruta megalítica i ibèrica de la Vall de Ruàs i Castellbarri està impulsat per la regidoria de Turisme i Medi Ambient de l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni.