L'Ajuntament de Girona ha engegat un pla per ajudar el petit comerç a pal·liar els efectes econòmics provocats per la crisi del coronavirus. Aquest pla de reactivació de l'economia es divideix en quatre eixos, en primer lloc destaca la digitalització, i seguidament les subvencions, promoció i suspensió o bonificació de taxes i tributs.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, va subratllar ahir a través d'una roda de premsa virtual que aquestes mesures que es començaran a aplicar «immediatament» són només una part, «no són el gruix de mesures per a la reactivació econòmica», va remarcar.

En primer lloc, l'Ajuntament ha creat una aplicació mòbil que permetrà que els comerços venguin els seus productes. D'aquesta manera fomentaran les compres online fins que es pugui tornar a obrir els negocis amb normalitat. «Cal ajudar les botigues a adaptar-se al nou entorn, han d'encarar el gran repte de la digitalització», apuntava la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana.

L'aplicació, que estarà operativa d'aquí a dues setmanes, es dirà LaCompra, oferirà enviaments gratuïts gestionats per l'empresa d'economia solidària Ecosol i també comptarà amb la implantació d'un programa de vals per a aquells que utilitzin l'aplicació.

D'altra banda ,a més de gestionar les comandes, permetrà la gestió del pagament, que es podrà realitzar a través de l'aplicació o en el moment de l'entrega i la creació de promocions per donar més visibilitat.

A més, serà totalment gratuïta tant per als establiments com per a la ciutadania. Amb aquesta aplicació busquen ajudar els comerços a «tenir liquidat i donar-los una injecció» per les conseqüències que la crisi sanitària ha suposat per al sector. D'altra banda, aquest pla que impulsarà el consistori inclou línies de subvencions.

Glòria Plana va indicar que de manera «immediata» s'hi destinaran els 50.000? que ja es destinen habitualment, però també va indicar que estan acabant d'estudiar «altres ajuts per al comerç» que indicaran més endavant.

Suspensió de taxes i tributs

No obstant això, el pla presentat també inclou un paquet destinat a la dinamització, promoció i comunicació. Planas va indicar que faran diferents «campanyes i actuacions de sensibilització» amb el comerç de proximitat i amb el «producte local».

L'últim punt d'aquest pla inicial de reactivació va enfocat en poder millorar la liquiditat econòmica de les empreses i comerços de la ciutat. El consistori aplicarà la suspensió i bonificació o exempció de determinades taxes i tributs municipals «sobretot en totes aquelles taxes relacionades amb establiments que no han estat essencials» i que, per tant, afecta a la part de promoció econòmica, com seria la taxa del mercat de marxants, dels paradistes del Mercat del Lleó, de Mercagirona, de les terrasses o les de fires i mercats al carrer.

Madrenas va remarcar que per a l'Ajuntament aquesta reactivació econòmica «és un repte», però va assegurar que estaran «al costat de tots els actors i agents que procuren per la riquesa i dinamisme econòmic de la nostra ciutat».