És «probable» que es necessiti més d'una vacuna eficaç per protegir amb èxit la població de la SARS-CoV-2, el virus que causa la covid-19, segons expliquen una sèrie d'experts nord-americans en un article publicat a la revista Science. El director dels Instituts Nacionals de Salut, Francis S. Collins; el director de l'Institut Nacional d'Al·lèrgia i Malalties Infeccioses (NIAID) i assessor de la Casa Blanca, Anthony S. Fauci; el doctor Lawrence Corey, professor de la Divisió de Vacunes i Malalties Infeccioses de el Centre d'Investigació de l'Càncer Fred Hutchinson a Seattle; i el doctor John R. Mascola, director del Centre d'Investigació de Vacunes de l'NIAID, són els coautors del comentari.

Aquests experts fan èmfasi en el fet que «no és probable que una sola vacuna o plataforma de vacunes satisfaci la necessitat mundial, la qual cosa posa en relleu la necessitat d'un enfocament estratègic coordinat per al desenvolupament de vacunes». En el document, s'analitzen diversos candidats a vacunes i les consideracions clau per al desenvolupament, incloses les característiques de diverses plataformes de vacunes pel que fa a experiència comercial prèvia, escalabilitat i els tipus de respostes immunitàries generades.

Els autors subratllen que els investigadors han d'aprendre més sobre el que constitueix una resposta immunològica protectora duradora contra el covid-19. Examinen les consideracions per als assajos d'eficàcia de les vacunes, explicant com es poden realitzar en paral·lel assajos de diverses vacunes candidates per generar dades essencials de seguretat i eficàcia i accelerar la concessió de llicències i la distribució.

Els autors proposen enfocaments específics per harmonitzar els assajos clínics de múltiples productes de vacunes, entre ells l'ús de dissenys d'assaigs clínics comuns, criteris de valoració clínics, assaigs immunològics normalitzats i una Junta de Seguretat i Vigilància de Dades comú.

Així, posen l'accent en que el desenvolupament d'aquestes vacunes requerirà una cooperació sense precedents per part dels governs, les institucions acadèmiques, la indústria i els associats filantròpics mundials.

Assenyalen els possibles obstacles en el lliurament de les vacunes, incloent el cost, els sistemes de distribució i els requisits de la cadena de fred, i arriben a la conclusió que és essencial la col·laboració entre els sectors públic i privat.