L'Audiència Nacionalels tres presumptes membres de la cèl·lula que va atemptar a Barcelona i Cambrils el 17 i 18 d'agost del 2017. En la interlocutòria, la sala penal confirma la finalització del sumari pels delictes inclosos en l'escrit de processament del jutge instructor: integració en organització terrorista, fabricació, tinença i dipòsit d'explosius, i delicte d'estralls en grau de temptativa. Això sense limitar que les acusacions puguin acusar-los d'estralls terroristes consumats i assassinats en temptativa o lesions de caràcter terrorista per l'acumulació d'explosius a Alcanar per preparar assassinats encara més massius.

Diverses acusacions particulars i les dues populars havien sol·licitat al tribunal que ordenés al jutge instructor ampliar la imputació als tres acusats per les víctimes de Barcelona i Cambrils. La sala ho va rebutjar dient que quan acaba la investigació impera el principi acusatori i cal garantir la imparcialitat de la sala sentenciadora. Per això, excepte clamoroses omissions, «no s'ha de fer ús de la facultat d'ordenar el processament o la seva ampliació mitjançant l'atribució als processats de fets que no els van ser imputats en la interlocutòria del jutjat instructor».

El tribunal recorda que en la interlocutòria de processament s'exclou expressament la participació dels processats en els fets de Barcelona o Cambrils, afegint que si ordenessin processar o ampliar el processament estarien valorant, tot i que provisionalment, els indicis de criminalitat contra certes persones i els faria perdre la imparcialitat.

No obstant, per la sala, la prohibició d'incloure en l'escrit de conclusions fets que no han estat objecte d'imputació no porta a exigir una exactitud fàctica entre la resolució inculpatòria i l'acusació. Per això, sempre que les qualificacions no siguin sobre fets no imputats, poden variar i incloure possibles concursos. El tribunal recull les alternatives de les acusacions,com les possibles conseqüències lesives, personals i materials de l'explosió del material guardat a Alcanar que podria suposar l'existència d'un concurs de delictes, com entenen diverses acusacions. La interlocutòria explica també la possibilitat que les acusacions imputin a Said Ben Iazza per integració en banda terrorista o col·laboració en l'escrit de conclusions.

El tribunal conclou que els escrits d'acusació s'han de basar en els fets mínimament acreditats en el sumari, que exclou la participació presencial i directa dels processats en els atacs a la Rambla i Cambrils. Però admet que els fets descrits al sumari no han d'implicar exclusivament les acusacions incloses en la interlocutòria de processament, ja que les acusacions poden qualificar els fets amb delictes com conspiració per cometre atemptats o assassinats.