Estudis científics apunten que les reinfeccions del coronavirus SARS-CoV-2 que s'han documentat fins ara són una «excepció» però que casos d'un segon contagi són «esperables». «És possible que la incidència de reinfeccions augmenti a partir dels 6-12 mesos si la immunitat és de curta duració», recull un document de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), que forma part d'una sèrie de notes de debat sobre la pandèmia i que els investigadors elaboren a partir de la millor informació científica disponible. Fins ara s'han recollit en publicacions científiques almenys sis casos de reinfecció a tot el món -entre els quals hi ha el de Ramon Valls-, però no se'n descarta una subestimació per la sobrecàrrega dels sistemes sanitaris o per passar inadvertits si són asimptomàtics.

Els investigadors d'ISGlobal recullen que hi ha tres preguntes clau sobre les reinfeccions que, de moment, no es poden contestar amb certesa: la freqüència, la gravetat del segon episodi i el paper en la transmissió. Les respostes a aquestes preguntes tindran implicacions clíniques i epidemiològiques i un impacte en l'estratègia davant de la COVID-19, sobretot en aquesta segona fase de la pandèmia.

El document assenyala que, tot i que fins ara s'han documentat poques reinfeccions i de moment no són «motiu d'alarma», encara se'n desconeix la freqüència i les conseqüències a caire individual -com la gravetat dels símptomes en la segona infecció- o poblacional -la capacitat de propagar el virus. Per aquest motiu els autors del document subratllen que és necessari que les persones que han passat la infecció mantinguin les mateixes mesures d'higiene i prevenció que la resta.