Els Mossos d'Esquadra han detingut un home per buscar restes arqueològiques amb un detector de metalls a la ciutat ibèrica d'Ullastret. Els agents i els tècnics van poder certificar que acabava d'excavar quatre forats en un entorn protegit i declarat bé d'interès cultural.

L'arrestat pels agents de la comissaria de la Bisbal és un veí de la ciutat, de 38 anys i nacionalitat espanyola. Se l'acusa de ser presumpte autor d'un delicte contra el patrimoni històric pels danys ocasionats al jaciment i d'un furt en grau de temptativa. El detingut, a qui no li consten antecedents, serà citat aviat per declarar davant del jutge de la Bisbal.

Els fets es remunten a primera hora de la tarda del dimecres quan els Mossos van rebre l'alerta d'adreçar-se al jaciment arqueològic del poblat ibèric d'Ullastret, darrere del Puig de Sant Andreu. Diversos treballadors havien localitzat una persona amb un detector de metalls.

Quan els agents van arribar van localitzar un home dins un turisme i el van identificar. L'home va explicar als Mossos que feia poc que s'havia comprat aquest aparell, que l'estava provant per la zona i que només havia trobat uns filferros sense valor. Gràcies a la col·laboració dels treballadors de la ciutat ibèrica els agents van poder verificar que dins la Riera del Daró Vell aquest home havia excavat quatre forats.

L'activitat de recerca i recollida de restes arqueològiques en un jaciment arqueològic constitueix un delicte contra el patrimoni històric, motiu pel qual l'home va quedar detingut.

Els Mossos d'Esquadra recorden que l'article 235.1.1 del Codi Penal estableix com a furt qualificat si l'espoliador s'enduu d'un jaciment algun objecte de valor. En aquest cas, se l'acusa també d'un furt en grau de temptativa perquè no va acabar sostraient cap objecte.