27 de febrer de 2021
27.02.2021
Diari de Girona

Catalunya reobrirà els centres comercials de dilluns a divendres, menys bars i restaurants

El Procicat també autoritza les sortides escolars amb pernoctacions i, a partir del 8 de març, les classes presencials dels universitaris de segon

27.02.2021 | 00:24
L'Espai Gironès de Salt està tancat des del passat 7 de gener.

El Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) va anunciar ahir la seva mantenir les grans mesures vigents 7 dies més, fins al 8 de març, quant a les restriccions per la Covid-19, tret de lleus obertures sectorials que afectaran bàsicament al comerç. Així, centres comercials i comerços de més de 400 metres quadrats, que estan tancats des del 7 de gener, podran obrir ara, però només de dilluns a divendres i amb un 30% de l'aforament, segons van confirmar en roda de premsa la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Interior, Miquel Sàmper. La decisió ha sigut fruit d'un debat intern en el qual sectors de l'Executiu català, vinculats a JxCat, eren partidaris d'una flexibilització més gran.

Altres novetats: sortides escolars amb pernoctacions sempre que sigui dins del grup bombolla, recuperar presencialitat dels alumnes de segon curs de la universitat a partir del 8 de març. En l'àmbit de l'esport s'incrementa lleugerament l'aforament a les piscines, que passa al 50% (fins ara era del 30%) i les activitats de grup passen a ser de sis persones amb un aforament màxim del 30%. Aquestes mesures entraran en vigor el dilluns 1 de març i es mantindran fins al dilluns 8 de març, excepte la que fa referència a la presencialitat universitària, que es treballa perquè entri en vigor el 8 de març.

La situació dels bars i restaurants es manté com en l'actualitat respecte a les franges d'obertura: continuaran obrint només de 7.30 a 10.30 i de 13 a 16.30 hores. Després d'aquest horari, només podran servir productes per emportar. Una excepció en el sector de la restauracio, que ahir va aixecar molts crítiques entre els afedcats és que seguiran tancats els bars i restaurants de centres comercials. També sgueix també el toc de queda, de deu de la nit a a sis del matí, el tancament perimetral de Catalunya i el confinament comarcal.

Tal com es preveia, el Procicat va decidir ahir finalment obrir lleugerament, però sense canvis dràstics. Fa dies que Catalunya experimenta un estancament en la baixada del coronavirus. La velocitat de contagi (o Rt) ja està en 1,02, superant el llindar d'1, a partir del qual l'epidèmia entra en expansió. La soca britànica (present al 40% dels positius a Catalunya) i les eleccions del 14-F podrien estar rere aquest fre, segons els experts. Les eleccions del 14-F van ser segures quant a mesures preventives, però van comportar, com qualsevol gran acte, la mobilització dels tres milions de persones que van anar a votar. La mobilitat implica sempre una interacció social més gran.

La consellera Vergés va insistir en la necessitat de «mantenir la prudència» i va apuntar que malgrat que la vacunació ajuda i que es veu «la llum al final del túnel» cal ser «prudents una mica més de temps» i «disminuir riscos». «Els petits ajustos ens permeten fer passos cap endavant per donar certa estabilitat dels sectors econòmics», va afegir.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook