El Girona Judo recapta aliments i medicines per enviar a Ucraïna via l’Ajuntament de Kiev

La Coordinadora d’ONG Solidàries de Girona recomana col·laborar amb ONGs que estiguin al terreny

acn/ddg. girona

El Girona Judo manté des de fa deu anys una relació molt directe amb esportistes i clubs d’Ucraïna. Ara sota la direcció de la vicepresidenta de l’entitat, Cristina Lavriv, el club ha engegat una campanya destinada a recaptar aliments i medicines per al poble ucraïnès, en plena guerra contra Rússia. El punt de recollida és al pavelló de Fontajau (sala de judo) de 16.30 a 22h.

Bàsicament el material que es vol aconseguir són mitjons, roba interior tèrmica, guants, gorres, llanternes, bateries, sacs de dormir, menjar i medicines. Cristina Lavriv, vicepresidenta del club i ucraïnesa de naixement serà la coordinadora/directora de la campanya.

Segons han explicat fonts del Girona Judo, el club està en contacte amb el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Kiev, Giorgi Zantaraia, campió mundial i d’Europa, que va ser el Tècnic principal del Congrés celebrat a la ciutat de Girona el 2014 i amb qui mantenen una bona relació. A travès d’ell han garantit que el material que recullin a Fontajau podrà arribar de manera segura a Ucraïna i es podrà vehicular la millor manera per repartir-lo.

El consell de les ONGs

La Coordinadora d’ONG Solidàries de Girona desaconsella fer recollides d’aliments, roba o medicaments en situacions d’emergència humanitària, com la que es viu a Ucraïna. La plataforma d’entitats gironines aposta per fer donacions econòmiques a les ONG que hi hagi sobre el terreny. Consideren que així s’asseguren que la resposta sigui ràpida i que els productes arribin al destí. A més, diuen, s’evita que les campanyes puguin distorsionar l’economia local per l’arribada de materials de fora que pot representar una pèrdua d’ingressos per als productors locals. Aquestes campanyes també suposen un impacte ambiental, ja que el transport del material fins a la destinació implicarà l’emissió de CO2 en la majoria de casos. I aquest material pot arribar a fomentar la corrupció en determinats països.

Per altra banda, el conjunt d’ONG gironines apunten que els materials podrien no respondre a les necessitats que tenen els habitants. La membre de Girona Acull, Núria Palomar, va recordar que el 2006, al camp d’Idomeni de Grècia, «arribaven quantitats de roba d’abric quan estàvem sota un sol de 40º». A més, Palomar va detallar que enviar contenidors representa un cost important: «entre 5.000 i 6.000 euros que es podrien haver destinar a comprar productes que feien falta al lloc on hi ha l’emergència».

La membre de la Comissió de Cooperació del Col·legi de Farmacèutics de Girona i de l’entitat Àfrica Viva, Anna Bonmatí, va assegura que «el millor és no fer donacions de medicaments». Segons va dir Bonmatí, cal saber «què els fa falta i no portar medicaments que sobren». A més, alguns dels productes necessiten una cadena de fred que no es pot garantir durant el transport o estan en un idioma que no entendran els sanitaris del país a on s’envien.

Entitats per col·laborar

Per aquest motiu, des de la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines animen a la població a col·laborar amb el poble ucraïnès fent donacions econòmiques a Metges Sense Fronteres, Càritas, Creu Roja o Unicef. Es tracta de quatre entitats amb representació gironina que estan portant a terme diversos projecte d’ajuda humanitària a Ucraïna i ja han obert campanyes de donació econòmiques.