Un veí de Sant Joan de les Abadesses tanca el camí que passa pel seu mas fins que ell hi pugui accedir amb cotxe

El productor de formatge ecològic Mel Brusaferri es planteja deixar el municipi si no se soluciona el seu problema

El ramader de Sant Joan de les Abadesses assenyala l'antic camí que voldria utilitzar per arribar en cotxe fins a casa

El ramader de Sant Joan de les Abadesses assenyala l'antic camí que voldria utilitzar per arribar en cotxe fins a casa / - ACN

Jordi Remolins

El productor de formatge de Les Vaques d’en Mel de Sant Joan de les Abadesses ha tancat el pas particular del mas El Pujol, tip de veure-hi passar gent per fer-hi diferents rutes a peu i ciclables, però de no poder-lo utilitzar ell mateix amb cotxe perquè un veí li demana 70.000 euros per passar pel seu terreny.

Des de fa sis anys que l’arquitecte italià reciclat a ramader Mel Brusaferri és propietari d’El Pujol, però la impossibilitat d’entendre’s per fer servir el camí rural per arribar a casa seva l’hi ha fet replantejar la possibilitat de marxar de Sant Joan per trobar una nova ubicació al negoci. El seu cas no és nou ni a la comarca ni en l’àmbit de la formatgeria. Fa sis anys els masovers de Cal Peraire, a peu del camí que porta de Campdevànol al Torrent de la Cabana ja van haver de fer les maletes i traslladar-se a Vallfogona, per poder continuar amb l’activitat, farts que el volum de visitants de les basses i el turisme associat, els condicionés la seva vida i la del bestiar.

El cas de Mel Brusaferri és similar, però amb la particularitat que el volum de trànsit per casa no es veu compensada amb el seu propi accés. Això ha comportat haver de buscar rutes alternatives, travessant el riu Ter per la colònia Llaudet. Ara mateix ja ha espatllat els dos primers vehicles que ha tingut “per les avaries que han patit” explica Mel, i ha optat per fer el camí en bicicleta. A més ha patit “la mala educació de la gent, que moltes vegades no té interioritzat que està a casa d’algú” i denuncia que “hi ha gent cremada a totes les masies, que ja creiem que només formem part del paisatge”.

Tot plegat l’ha obligat a instal·lar un tancat definitiu al camí “perquè el primer que vaig fer va ser simbòlic i no m’ha servit de res”. A Sant Joan aquesta mesura no ha agradat a molts veïns, però Mel afirma que “tinc dret a decidir qui hi passa i qui no”. No hi veu altra solució davant el silenci administratiu i el comportament de caminants i ciclistes, com a mínim fins que ell no pugui accedir-hi. El camí forma part de diverses rutes del nou turisme rural com Pirinexus, la Ruta del Ter o fins i tot d’un dels trams del camí de Santiago.