Les autoescoles gironines han fet un crit d’alerta després que s’hagin trobat que hi torna a haver manca d’examinadors a la Direcció General de Trànsit (DGT). Actualment, hi ha vuit efectius treballant a Girona, quan al desembre eren 15: prop del doble. Això representa un problema, explica el president de l’Associació d’Autoescoles de les comarques de Girona, Joan Sala, que afecta tant a alumnes com a les empreses.

Aquesta situació els va arribar de forma «sobtada», subratlla el responsable de les autoescoles. Al mateix temps, lamenta la falta de previsió de la prefectura de la DGT a Girona perquè, segons la seva opinió, podien preveure les baixes i haver-les reposat. Dels set examinadors que han marxat, quatre ho van fer perquè eren interins i tres més, que són funcionaris, van participar d’un concurs de trasllat i van canviar de destí. Això últim és un fet que passa sovint en organismes que depenen de l’Estat a Girona. Per evitar-ho, Joan Sala recorda que les autoescoles catalanes fa anys que demanen el traspàs de competències en aquest àmbit a la Generalitat.

Situació «endèmica»

El president de les autoescoles gironines titlla la situació de manca d’examinadors «d’endèmica» a Girona. La falta de personal és històrica, i a la quota d’efectius marcats per la DGT, que són setze, «mai s’hi ha arribat», assegura Sala. En aquests moments, com denuncia, s’està a la meitat d’aquesta quota -vuit- i això, critica, afecta als alumnes que volen examinar-se del permís de conduir, sobretot de la part pràctica. Dels vuit efectius, a més, el responsable de les autoescoles explica que no tots fan només exàmens pràctics, sinó que n’hi ha que també fan hores de teòrica i alguns també tenen hores sindicals.

Amb aquests vuit treballadors de la DGT, ara es fan de mitjana uns 220 exàmens pràctics, mentre que quan eren 15 eren el doble. Cada examinador en fa 12 al dia, segons Sala. Aquesta baixada d’exàmens representa queixes a les autoescoles per part dels alumnes i familiars. A més, si la situació s’allarga serà molt més lenta la sortida a examen i, per tant, es podria tornar a temps passats -fa cinc anys-, quan es van acumular milers d’exàmens.

Reunions i solucions

Per intentar trobar solucions, Joan Sala relata que ja les autoescoles s’han trobat amb la prefectura de la DGT a Girona i els propers dies tindran més reunions: una amb el subdelegat del Govern a Girona i l’altra amb el director de la DGT a Madrid. D’entrada, el president de l’Associació d’Autoescoles explica que se’ls ha dit que potser s’incorporaran un parell de persones interines i un examinador itinerant per un mes. Uns efectius que faran de «paraxoc», diu, i que tem que acabin marxant perquè Girona no els és una destinació atractiva.

Anar al lavabo, una pràctica «impossible» al centre d’exàmens de Montjuïc de Girona

La pandèmia ha portat moltes restriccions, i algunes s’han allargat en el temps. Les autoescoles gironines expliquen que, fins ara, era impossible poder utilitzar els lavabos de l’aula d’exàmens de la DGT, que està situada a la seu de la prefectura, ubicada a l’avinguda Jaume I. Aquesta situació s’ha pogut solucionar aquesta setmana, després de dos anys, segons els han informat.

En canvi, això és diferent al Centre d’Exàmens de la DGT a Montjuïc. Allà, els alumnes o professors no poden fer ús dels lavabos, denuncia el president de l’entitat, Joan Sala. Aquesta situació s’ha allargat en el temps i ara, explica, la DGT els ha informat que està avaluant la possibilitat de posar a disposició dels usuaris lavabos portàtils, és a dir, en mòduls. Per a Joan Sala, la falta d’aquest servei bàsic és un problema i reclama que s’hi posi solució de forma ràpida perquè porten massa temps d’aquesta manera a la seu de Montjuïc i això afecta als usuaris d’aquest centre d’exàmens de Girona.